Szélsőséges iszlamisták óvodáját zárják be a németek

Egyiptom, iszlámista tüntetés, egy szalafista koránt tart a kezében, követelve a sharia, az iszlám jog bevezetését az alkotmányba
Vágólapra másolva!
A németországi Mainz városában visszavonják egy muszlim óvoda működési engedélyét, miután kiderült a helyről, hogy ott szélsőséges szalafista tanokkal tömik a gyerekek fejét.
Vágólapra másolva!

Detlef Placzek, Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartomány ifjúság hivatalának vezetője szerint a szalafizmus hirdetése azt jelenti, hogy az óvoda egész egyszerűen nem hajlandó a német alkotmányt követni.

Az intézményt működtető mainzi muszlim szervezet vezetője, Samy El Hagrasy meglepő módon persze tagadja a vádakat, és olyan kikezdhetetlen érveléssel próbál védekezni, miszerint „mi elfogadjuk és tiszteljük az alkotmányt”. Nyilván elsiklott olyan tények felett, hogy az amúgy bevándorlásellenességgel nehezen vádolható német kormány, illetve maga a tartományi miniszterelnököt adó bevándorláspárti szociáldemokraták is tényleg csak akkor lépnek hasonlót, ha már tagadni sem érdemes a szélsőségességet, annyira nyilvánvaló.

Persze azt nem lehet mondani, hogy egyébként elkapkodták volna a dolgot,

ugyanis már 2012-ben aggályos dolgok történtek. Ekkor ugyanis egy „ellentmondásos” muszlim szónok tartott előadásokat az óvodát üzemeltető Arab Nil-Rhein nevű szövetségnél.

Az ügy tavaly ősszel indult be igazán, amikor kiderült, hogy „helytelen olvasmányokat” osztottak meg a gyerekekkel, illetve hogy a szervezet nyíltan együttműködik a szélsőséges szalafita mozgalom egyik rossz hírű alakjával.

Jelenleg 18 három és hat év közötti gyerek van az óvodában, őket március 31-ig másik intézményekbe helyezik át. Ez az egész pedig csak egy újabb példája annak, hogy a muszlim migránsoknak eszük ágában sincs még csak közeledni sem az európai értékekhez.

Mit érdemes tudni a szalafizmusról?

Például, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek is a szalafita mozgalom adja az ideológiai alapját. A szalafisták a szunnita irányzaton belül a magánéletre is kiterjesztik az iszlám tanításának merev értelmezését, míg a dzsihád hívei készek a vallás nevében fegyveres harcot vívni. Közös nevezőjük az antidemokratikus világkép, az iszlám modern felfogásának elutasítása, valamint annak hirdetése, hogy vissza kell térni a „tiszta elődök” (arabul: asz-szalaf asz-szálih) példaképeihez.