Másfél hónap alatt több mint ezer migráns érkezett Bosznia-Hercegovinába

2019.02.14. 14:19

A Nyugat-Balkánon jelenleg körülbelül 3900 migráns van, közülük a legtöbben a boszniai-horvát határon. A migránsok direkt úgy helyezkednek, hogy minél közelebb legyenek a határhoz, és minél előbb tovább tudjanak menni Nyugat-Európa irányába. 

Boszniában hét befogadóközpont van, ám a migránsok nem szeretnének az ország középső részén lévő intézményekben szállást kapni, véleményük szerint ugyanis úgy kisebb az esélyük arra, hogy minél hamarabb tovább tudjanak menni a nyugat-európai országok felé.

Néhány héttel ezelőtt olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a horvát határ közeléből hamarosan a Szarajevóhoz közeli befogadóközpontba szállítják át a migránsokat, ez az intézkedés azonban egyelőre várat magára.

Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

A migránsválság Boszniában jelenleg leginkább az Una Sana kantont érinti, az ottani vezetők emiatt aggodalmuknak adtak hangot, mondván: a migránsok ellátása az egész ország feladata lenne, és nem viselhet minden terhet és felelősséget csupán egyetlen kanton.

Hivatalos adatok szerint a tavalyi évben több mint 24 ezer migráns haladt át Bosznia-Hercegovinán Nyugat-Európa felé.

A nyugat-balkáni útvonal fő irányai az utóbbi egy évben megváltoztak, a korábbi Macedónia-Szerbia-Magyarország útirányról Macedónia-Szerbia-Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia útvonalra vagy Albánia-Montenegro-Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia útvonalra módosult az irány. A híradások szerint jelenleg a legtöbben Boszniában tartózkodnak.