Másfél hónap alatt több mint ezer migráns érkezett Bosznia-Hercegovinába

Porte de la Chapelle, Párizs, migránsok, 2016
PARIS, FRANCE - OCTOBER 1: Leaders of NPA (New Anticapitalist Party) and CISPM (international coalition of migrants and paperless) talking at the begining of the protest in solidarity with Calais'refugees in Porte de La Chapelle, Paris, France on October 1, 2016. (Photo by Anita Pouchard Serra/Anadolu Agency/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Nyugat-Balkánon jelenleg körülbelül 3900 migráns van, közülük a legtöbben a boszniai-horvát határon. A migránsok direkt úgy helyezkednek, hogy minél közelebb legyenek a határhoz, és minél előbb tovább tudjanak menni Nyugat-Európa irányába. 
Vágólapra másolva!

Boszniában hét befogadóközpont van, ám a migránsok nem szeretnének az ország középső részén lévő intézményekben szállást kapni, véleményük szerint ugyanis úgy kisebb az esélyük arra, hogy minél hamarabb tovább tudjanak menni a nyugat-európai országok felé.

Néhány héttel ezelőtt olyan hírek kaptak szárnyra, hogy

a horvát határ közeléből hamarosan a Szarajevóhoz közeli befogadóközpontba szállítják át a migránsokat,

ez az intézkedés azonban egyelőre várat magára.

Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

A migránsválság Boszniában jelenleg leginkább az Una Sana kantont érinti, az ottani vezetők emiatt aggodalmuknak adtak hangot, mondván: a migránsok ellátása az egész ország feladata lenne, és nem viselhet minden terhet és felelősséget csupán egyetlen kanton.

Hivatalos adatok szerint

a tavalyi évben több mint 24 ezer migráns haladt át Bosznia-Hercegovinán

Nyugat-Európa felé.

A nyugat-balkáni útvonal fő irányai az utóbbi egy évben megváltoztak, a korábbi Macedónia-Szerbia-Magyarország útirányról Macedónia-Szerbia-Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia útvonalra vagy Albánia-Montenegro-Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia útvonalra módosult az irány. A híradások szerint jelenleg a legtöbben Boszniában tartózkodnak.