A német hatóságok közölték, hogy letartóztattak két szír migránst, akik Bassár el-Aszad szír elnök titkosszolgálatának (GID) dolgoztak, és a gyanú alapján részt vettek nagyon sok ellenzéki megkínzásában, az Aszad-rezsim börtöneiben. A franciák is őrizetbe vettek egy szír férfit, aki a másik kettő tettestársa lehet, és szintén a rezsim titkosszolgálatának az ügynöke volt.

Mindhárom titkosszolga a 2015-ös migránshullám idején érkezett Európába, és természetesen menekülteknek hazudták magukat – írja a BBC.

Egyiküket, az 56 éves Anwar R.-t azzal gyanúsítanak, hogy 2011 áprilisa és 2012 szeptembere között parancsot adott nagyjából 2000 ellenzéki megkínzására, akik a titkosszolgálat Damaszkusz egyik külvárosában lévő börtönében sínylődtek, politikai okok miatt.

Megkínzott szír ellenzéki aktivista. A kép illusztráció.Forrás: AFP/James Lawler Duggan/James Lawler Duggan

Anwar R. egyébként a szír titkosszolgálat magas rangú beosztottja volt. Berlinben tartóztatták le kedden.

A másik migráns, 42 éves Eyad A. személyesen vehetett részt Aszad rendszerével szembenállók megkínzásában, ugyanabban a börtönben.

Eyad A. 2011 nyarán egy hónapon át volt a damaszkuszi külvárosi börtön beosztottja.
Ez idő alatt körülbelül 100 ellenzékit jutatott börtönbe napi szinten, és a gyanú alapján meg is kínozta őket.Ezt követően pedig az lett a feladata, hogy levadásszon és meggyilkoljon olyan embereket, akik részt vettek Aszad-ellenes tüntetéseken.

Azt pontosan nem tudni, hogy hány embert ölhetett meg, jelenlegi állás alapján két gyilkosságot lehet rábizonyítani.A férfit Rajna-vidék-Pfalz tartományban vették őrizetbe.

Közben Franciaországban is letartóztattak egy szír migránst, aki a gyanú alapján a másik kettő tettestársa volt.

Neki azonban nem közölték a nevét és azt sem, hogy konkrétan milyen bűncselekménnyel vádolják.

A hatóságok szerint mindhárom férfi Aszad elnök polgári titkosszolgálatának, a GID-nek az ügynöke.

A német szövetségi ügyészség Anwar R.-t és Eyad A.-t emberiség elleni bűncselekményekkel vádolja.

Mindkét férfi 2012 végén hagyta el Szíriát és a feltételezések alapján 2015-ig Törökországban éltek, amikor is az első nagy migránshullámmal Németországba érkeztek.

Azt még nem közölték, hogy mikor kezdődik meg a szír migránsok pere.