A bevándorláspárti spanyol miniszterelnök Pedro Sánchez, aki egyben a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára is, reggel kilencre hívott össze kormányülést, majd délelőtt tíz órakor egy sajtótájékoztató keretén belül jelentette be, hogy előrehozott parlamenti választást írnak ki. Az április 28-án esedékes voksolás után hárompárti, koalíciós kormány alakulhat a bevándorlásellenes jobboldali erők, a Néppárt (PP), a Ciudadanos (Cs) és a VOX részvételével, az andalúz-modell alapján.

Szűk háromnegyed év kormányzás után, ahogy az várható volt, Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök bejelentette,

enged a nép akaratának, és előrehozott választásokat tartanak.

Pedro SánchezForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az után döntött így, hogy a parlament szerdán leszavazta a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa Spanyolországban.

A választásokat április 28-án rendezik meg. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

A szocialista kormányfő egyúttal bejelentette a parlament feloszlatását is.

Pedro Sánchez továbbá közölte: az időpont kiválasztása során tekintettel voltak arra, hogy az ne essen egybe az önkormányzati és az európai parlamenti választásokkal.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, vasárnap pedig rég nem látott méretű tüntetésre került sor a bevándorláspárti madridi vezetés ellen. A fővárosi tüntetésen több tízezren vettek részt.

A demonstráción a legtöbb ellenzéki párt jelen volt és teljes egyetértés volt közöttük abban, hogy Sáncheznek nincs többé helye az ország élén.

Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek a madridi Columbus téren 2019. február 10-énForrás: MTI/EPA/EFE/Luca Piergiovanni

A megmozdulást a jelenleg ellenzékben lévő bevándorlásellenes pártok szervezték, köztük a radikális jobboldali VOX, a konzervatív Néppárt (PP) és a jobbközép, liberális Ciudadanos (Cs).

A jobboldali ellenzék szerint utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Sánchez a múlt héten bejelentette, javaslatot tett a katalán autonóm kormánynak egy kerekasztal-megbeszélésre, amelyen a két kormány és a katalán parlamentben képviselettel rendelkező pártok vennének részt.

A testület feladata a Katalónia jövőjére vonatkozó konszenzus elérése lenne. A javaslat óriási tiltakozást váltott ki.

Jobboldali győzelem várható az előrehozott választáson

A legutóbbi felmérés alapján az egyesült jobboldal (PP,Cs, VOX) 51 százalékkal fölényesen megnyerné a választásokat, míg a szocialisták csak 24 százalékot kaphatnának.

Spanyolország új miniszterelnöke várhatóan Pablo Casado, a Néppárt (PP) júliusban megválasztott, alig 38 éves vezetője lehet.

Casado megválasztása után a PP konzervatívabb fordulatot vett, mellőzve a korábbi centrista megnyilvánulásokat.

Pablo CasadoForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A párt ifjú elnöke határozottan ellenzi az illegális bevándorlást, és a gender ideológia terjesztését.

Pablo Casado a következőképpen reagált a baloldali kormány bukására: "A PP elérte, hogy a Sánchez-kormány bedobja a törölközőt".

A választások arról döntenek, hogy Spanyolország továbbra is azon pártok foglya marad-e, amelyek le akarják rombolni - fűzte hozzá.

A pártelnök szerint a katalán függetlenségi pártokkal szemben a PP jelenti az egyetlen alternatívát, és hangsúlyozta, hogy pártja újból kormányzásra készül.

Most először juthat be a madridi törvényhozásba a Francisco Franco tábornok halála után rendezett, 1977-es, első demokratikus választások óta egy radikális jobboldali, de nem szélsőséges, bevándorlásellenes párt, a VOX. 

A VOX-ot 2013-ban alakították meg a PP konzervatív szárnyának az egykori tagjai, akik nem értettek egyet a 2018 júniusában megbukott pártelnök és kormányfő, Mariano Rajoy centrista politikájával.

A párt ellenzi az illegális migrációt, az iszlamizáció folyamatát, az abortuszt, és az azonos neműek házasságát.

A katalán és a baszk autonómiákat sem támogatják a jelenlegi formájukban.

Az Andalúz-modell

Az április 28-i parlamenti választások után várhatóan hárompárti, koalíciós kormány alakulhat a jobboldali erők, a PP, a Cs és a VOX részvételével, az andalúziai modell alapján.Ahogy az Origo is megírta, Spanyolország legnagyobb és a 36 éves szocialista uralom miatt a legszegényebb, 8,4 millió lakosú autonóm közösségében, Andalúziában december 2-án előrehozott tartományi választásokat tartottak.

A voksolás eredményeképpen Andalúzia lett az első spanyol autonóm közösség, amely törvényhozásába bekerült a VOX, 11 százalékos eredménnyel.

A bevándorláspárti szocialisták csúfos bukása után koalíciós regionális kormány alakult a PP, a Cs és a VOX részvételével.

Ennek a modellnek az alkalmazása várható a spanyol parlamenti választások után is.

Soros egyik legmagasabb beosztásban lévő szövetségese bukott meg

Annak idején lapunk is felhívta rá a figyelmet: Pedro Sáncheznek a júniusi beiktatása után az volt az első dolga, hogy titokban találkozott a bevándorláspárti Soros Györggyel.

A találkozó láthatóan „eredményes" volt, ugyanis nem sokkal később Spanyolország befogadta az egyik Soros-hajón levő migránsokat.

A két sorosista álcivil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée által bérelt Aquarius nevű hajó 2018 júniusában köthetett ki Valencia kikötőjében.

Migránsok az Aquarius fedélzeténForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lena Klimkeit

Augusztusban pedig újabb Soros-hajóról szállhattak partra a migránsok – szintén a miniszterelnök jóvoltából.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) az adatai alapján a Spanyolországba érkező illegális bevándorlók száma tavaly kifejezetten megnőtt.

Ez a tény egyértelműen Sánchez migránsbarát politikájának "köszönhető".

Míg 2017-ben csak 28 707 migráns érkezett a mediterrán országba, addig 2018-ban ez a szám 65 301 lett.

Ez 162 százalékos növekedést jelent egy év leforgása alatt.

A bevándorláspárti madridi kormányfő bukása óriási veszteség Soros Györgynek, főleg annak tükrében, hogy mindez a májusi európai parlamenti választások előtt következett be.

A milliárdos által kitartott pártoknak az esélyei ezzel látványosan lecsökkentek, hiszen az Európai Unióban Soros szövetségei közül Sánchez töltötte be a legmagasabb tisztséget.