Nyolc alkalmazottat vettek őrizetbe a brazil zagytározó gátszakadása miatt

Brazília, gátszakadás, Brumadinho, Vale SA vállalat vasércbányája
Tűzoltók kutatnak az áldozatok után a brazíliai Brumadinho település közelében történt gátszakadás helyszínén 2019. január 27-én. Két nappal korábban a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát.
Vágólapra másolva!
Előzetes őrizetbe helyezték a Vale nyolc alkalmazottját több száz rendbeli emberölés gyanújával a brazil bányaipari vállalat Brumadinho település közelében lévő zagytározójának januári végi gátszakadása ügyében - közölte a délkelet-brazíliai Minas Gerais állam ügyészsége.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi hivatalos,

nem végleges adatok szerint a január 25-i katasztrófában 166 ember halt meg, 147 embert továbbra is eltűntként tartanak számon.

Tűzoltók kutatnak az áldozatok után a brazíliai Brumadinho település közelében történt gátszakadás helyszínén 2019. január 27-én. Két nappal korábban a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát. Forrás: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

- áll az ügyészségi közleményben. Az alkalmazottakat egy hónapos előzetes őrizetbe helyezték több száz, súlyosbító körülmények között elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt - közölte az ügyészség, amely szerint

az érintettek a környezetet károsító bűncselekményekben és hamis tanúzásban is vétkesek.

A rendőrség házkutatást tartott, és iratokat foglalt le gát biztonságát szeptemberben tanúsító TÜV SÜD német cég négy alkalmazottjával, egy igazgatóval, egy ügyvezetővel és a műszaki osztály két tagjával kapcsolatosan.

A cég két alkalmazottját bő egy héttel a katasztrófa után őrizetbe vették a Vale három alkalmazottjával együtt.

A rendőrség több házkutatást tartott Minas Gerais államban, valamint a Vale cég Rio de Janeiró-i székhelyén.

A Vale konszern a világ legnagyobb vasérckitermelő vállalata, és a gátszakadás miatt 13 millió köbméternyi üledékkekkel teli iszap ömlött ki.

Fabio Schwartsman, a Vale elnök-vezérigazgatója ennek ellenére azt mondta, hogy a cég, amelynek értéke negyedével esett a tőzsdén, nem büntethető.

- mondta Schwartsman egy parlamenti bizottsági meghallgatáson. 2015-ben a szintén a Minas Gerais államban fekvő Marianában a Vale és az angol-ausztrál BHP cég által közösen üzemeltetett zagytározó gátszakadása 19 emberéletet követelt és Brazília legsúlyosabb környezeti katasztrófáját idézte elő.