Ahogy az Origo is megírta, hatalmas botrányt váltott ki Romániában, hogy szakmai képzettséggel nem rendelkező orvosok műthetnek. Ezúttal pedig egy álklinikát buktathattak le Suceava megyében. Az orvoskamara megyei kirendeltsége jelentette a rendőrségen, hogy a moldvai megyeszékhely egyik fodrászatában plasztikai műtéteteket hirdetnek.

A Főtér.ro beszámolója alapján többek között ajakdúsítást, ráncfelvarrást, zsírleszívást és egyéb orvosi beavatkozást igénylő módszerekkel tették volna szebbé a naiv, de pénzes klienseket.

Holott a fodrászatnak egyetlen orvos alkalmazottja sincs, aki elvégezhetné a beavatkozásokat. Ráadásul, ahhoz, hogy ilyesmire sor kerülhessen, egészségügyi intézményi besorolást kellene kapnia.

Sorin Hâncu, az orvoskamara elnöke elmondta: illegális tevékenységről van szó, melyről azonnal értesítették a rendőrséget. Kiderült, hogy a műtéteket egy magát bukaresti magánklinikának kiadó entitás hirdette meg a Facebookon, igaz, amint a hatóságok szimatolni kezdtek utána, egyből törölte a posztokat.

Az orvosok figyelmeztettek, ezek a beavatkozások azért is veszélyesek, mivel egy ilyen műtét során súlyos betegségekkel is megfertőződhet az ember, elkapható a hepatitisz C vagy a HIV-vírus. Az illetékesek azt sem tartják kizártnak, hogy korábban kisebb reklámmal ugyan, de már volt példa hasonló műtétekre. A magabiztos szakik ugyanis most a fél várost teletapétázták plakátjaikkal.

A rendőrség csalás gyanújával eljárást indított az ügyben.