A brit Munkáspárt hét parlamenti képviselője bejelentette hétfői sajtótájékoztatójukon, hogy távozik az ellenzéki pártból és új frakciót alakítanak a parlamentben. A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn csalódását fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.

 Hét parlamenti képviselő is távozik a brit Munkáspártból, akik hétfőn jelentették be döntésüket.

Ezt azzal indokolták, hogy elégedetlenek azzal, ahogy Jeremy Corbyn, a párt vezetője kezeli az ország Európai Unióból való kilépésének kérdését, Corbyn nem kezelte megfelelően a párton belüli antiszemita megnyilvánulásokat sem, valamint a párton belül eluralkodott az egymással szembeni agresszivitás. Ezek miatt nem maradt más választásuk, mint kilépni. Bejelentették azt is, hogy A független csoport néven új frakciót alakítanak a parlamentben. A pártnak eddig 256 képviselője volt a törvényhozás alsóházában.

Jeremy Corbyn munkáspárti vezetőForrás: AFP/Justin Tallis

A hét képviselő között van Chuka Ummuna, aki egyszer esélyes volt arra is, hogy pártvezetőjelölt legyen, és Luciana Berger, aki az egyik legszókimondóbb volt a párton belüli antiszemitizmussal szemben. Corbyn csalódottan fogadta bejelentésüket.