Dzsihadisták öltek meg egy spanyol papot Afrikában

2019.02.18. 10:51

Egy spanyol papot és négy vámtisztviselőt öltek meg az afrikai Burkina Fasóban egy dzsihadista támadásban.

Antonio Cesar Fernandez spanyol szalézi szerzetest a Togo és Burkina Faso közti határszakaszon gyilkolták meg a terroristák négy vámügyintézővel együtt. A vámhivatal egy ellenőrzőt pontot állított fel a határhoz közeli Nohaóban, a Burkina Fasó-i oldalon, amit aztán péntek délután támadtak meg a terroristák.

Antonio Cesar Fernandez a Don Bosco Szaléziak Rendjének a tagja volt, a hatóságok közleménye szerint körülbelül 20 fegyveres nyitott tüzet, majd a mészárlás végén bemenekültek a közeli erdős területre. Az elmúlt négy évben több mint 300 ember öltek meg az országban az iszlamisták az AFP szerint, más források szerint 500-nál is több az áldozat.

A Száhel-övezetben elterülő országban már hónapok óta újra fokozódik az erőszak, amit a dzsihaditák számlájára írnak, a hatóságok pedig tehetetlenek. Múlt héten számoltunk be róla, hogy egy egyenruhás holttestre szerelt robbanószerkezet végzett a Burkina Fasó-i biztonsági erők két tagjával, hatan megsebesültek a robbanásban. A biztonsági erők Djibótól négy kilométerre délre bukkantak rá a tetemre csütörtökön. A halálos áldozatok egyike egy katonaorvos, aki segédeivel együtt megfordítani készült a holttestet, amikor az felrobbant.

A dzsihadisták gyakran helyeznek el házilag készített bombákat az utak mentén, de valószínűleg ez volt az első alkalom, hogy egy holttesttel csalták lépre az egyenruhásokat.

2006-os adatok szerint az ország lakosságának 60,5 százaléka muszlim vallású, 23,2 keresztény, 15,3 törzsi vallást követ, a maradék pedig semmit. 2014 és 2017 között több ezren adtak be menedékkérelmet az Európai Unióban.