Magyarellenes üzeneteket firkáltak a bukaresti magyar iskola kerítésére

2019.02.18. 17:04

Két hónappal egy hasonló incidens után újra magyarellenes élű feliratok jelentek meg a bukaresti Ady Endre Líceum kerítésén. Az intézmény igazgatója, Trif Olga Mária szerint fociultrák lehettek a tettesek. 

„Erdely egy roman fold" (így, ékezetek nélkül), „Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni" (Mi románok vagyunk, urak itt örökre mi vagyunk" – üzente az Ady Endre Líceum diákjainak és pedagógusainak az ismeretlen tettes, aki vélhetően a hét végén mázolta össze a múlt év decemberében felújított kerítést – írja a Maszol.ro.

Az elkövető azonosítását megkönnyítheti, hogy egy „szignót" is hagyott maga után („DDB Dinamo"), a DDB (Doar Dinamo București) pedig a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egyik szurkolói csoportjának neve.

A bukaresti Dinamo-szurkolók visszavágójaként értékeli az incidenst Trif Olga Mária, az Ady Endre Líceum igazgatója. „Természetesen jelentettük a rendőrségen. Kijöttek, lefényképezték, nyilatkozatot vettek, az önkormányzat illetékesei pedig lefestették a feliratot" – mondta a Maszolnak az iskolaigazgató, aki hozzátette, az elkövető egy horogkeresztet is festett a kerítésre.

A február 9-ei Sepsi OSK–Dinamo focimeccsen a fővárosi csapat szurkolói a magyar közösséget gyalázó szlogeneket hangoztattak, és egy kifeszített molinón magyarellenes felirattal sértegették a helyieket. A magyarellenes megnyilvánulást tovább fokozták, amikor egy Dinamo-szurkoló beugrott az ellentáborba, és letépett egy hazai szurkolók által kifüggesztett Sepsi OSK zászlót. Ekkor lépett közbe a csendőrség, és a Román Labdarúgó Szövetség emiatt szerdán 5 000 lejre büntette meg a Dinamo fociklubot. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pedig a FIFA-nál és UEFA-nál tett panaszt.

Trif Olga Mária közölte, hogy az incidens vasárnap besötétedés után, 19 óra körül történhetett.

Az épületre felszerelt térfigyelő kamerák nem látnak rá a kerítés tövére, ezért az önkormányzat hat új kamerát szerel fel a kerítésre.

Hasonló incidens történt decemberben is, amikor a bukaresti magyar iskola falára egy maszkot viselő tettes az „Urâm bozgorii" („Gyűlöljük a bozgorokat" – szerk. megj.: a bozgor a magyarokra használt, lealacsonyító jelző, hazátlant jelent) üzenetet írta festékspray-jel.

Az esetet feljelentették.

A tanintézmény vezetője elmondta: a tettest azóta a rendőrség azonosította és megbüntette. Hozzáfűzte, tudomása szerint ebben az esetben is egy Dinamo-szurkolóról volt szó, aki egy kézilabda mérkőzés miatt háborgott.