Migránscsempészet miatt letartóztattak egy osztrák zöldpárti politikust

2019.02.18. 16:22

A Zöldek (Die Grünen) egyik volt parlamenti képviselőjének, Matthias Köchlnek az autójában egy illegális migránst találtak az olasz rendőrök. Először őrizetbe vették, majd szabadlábra helyezték és eljárást indítottak ellene.

A 41 éves politikust a napokban közvetlenül az osztrák határ előtt, Coccau (Goggau) településen tartóztatta le az olasz rendőrség – írja a 888.hu a Kronen Zeitung információira hivatkozva.

A vád ellene embercsempészet.

Matthias KöchlForrás: WikiCommons/Karl Gruber

Matthias Köchl autójában egy migránst találtak, akinek semmilyen papírja nem volt, és mint kiderült, a közeli Udine városában adott be menedékkérelmet korábban.

A migráns iraki állampolgárnak vallja magát.

A politikus azt állítja, hogy szó sincs csempészetről, ő csak felvett egy stoppost.

„Tarvisióban voltam bevásárolni, hazafelé felvettem egy stoppost, akit nem kérdeztem ki arról, hogy vannak-e papírjai” – nyilatkozta Köchl.

A politikus azóta már szabadlábon van, de eljárás indult ellene Olaszországban embercsempészet miatt. Köchl Karintiában él, 2013 és 2017 között parlamenti képviselő volt, és a párt helyi szóvivőjeként is dolgozott.

Az osztrák Zöldek egyébként a leginkább bevándorláspárti formációnak számítanak Ausztriában, a Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) határvédelemre és biztonságra törekvő intézkedéseit szinte mindig támadni szokták.