Indiai katonák haltak meg egy rajtaütésben Kasmírban

2019.02.18. 10:20

Négy indiai katona meghalt hétfőn a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén a terület elszakadásáért küzdő fegyveresekkel vívott összecsapásban. Már a múlt héten is több halálos támadás volt.

Négy indiai katona meghalt egy rajtaütésben Kasmírban. Egy másik katona és egy civil megsebesült a műveletben, amelyet azt követően indítottak, hogy múlt csütörtökön egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást követett el egy félkatonai gépkocsioszlop ellen ugyanebben a térségben.

Akkor a merényletben legalább 44-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek.

Az összetűzés hétfőn kezdődött azzal, hogy az indiai kormányerők bekerítették a dél-kasmíri Pulvama települést, ahol értesüléseik szerint fegyveresek rejtőztek el. A lövöldözés akkor robbant ki, amikor a katonák elkezdték a lakóházak átkutatását.

Az összetűzésben életét vesztette egy indiai őrnagy is. A sebesültek állapota válságos. A rendőrség tájékoztatása szerint azóta megszűnt a lövöldözés, de a katonák folytatták a házkutatásokat.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét.

A 14-i támadásban meghalt áldozatokat temetik Kashmirban február 16-ánForrás: NurPhoto/David Talukdar/NurPhoto/David Talukdar

Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak fegyveres lázadók. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.

Kasmír területén a legutóbbi jelentősebb támadást 2016-ban hajtották végre, amikor a fegyveresek egy indiai katonai bázist ostromoltak meg. Az incidensben 20 katona halt meg. A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a felkelők követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével.

India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni.