Őrizetbe vették a volt szocialista olasz miniszterelnök Matteo Renzi szüleit. Ennek oka adócsalás.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, a balközép Demokrata Párt politikusának szüleit házi őrizetbe helyezték hétfőn, a gyanú szerint hamis számlákat állítottak ki, adócsalási ügybe keveredtek.

A firenzei ügyészség 2009 óta vizsgálta az üzletember Tiziano Renzi és felesége, Laura Bovoli nevén nyitott, de később gyakran felszámolt és bezárt cégeket. Tiziano Renzi ellen már korábban is indult ügyészségi vizsgálat.

Matteo Renzi szülei tucatnyi - marketinggel és más szolgáltatási tevékenységgel foglalkozó - vállalkozást működtettek. A hatósági nyomozás szerint a Renzi házaspár a nyereség érdekében számlákat hamisított, több százezer euró adót nem vallott be, valamint adóelkerülés céljából több csalárd csődeljárást is indított.A cégek egy részét rokonok és ismerősök nevén futtatták, az alkalmazottakat pedig feketén fizették.
Ezekért a bűncselekményekért több mint öt év börtön is kiszabható, ezért rendeltek el házi őrizetet a volt miniszterelnök szülei számára.

Matteo Renzi 2014 és 2016 között volt Olaszország miniszterelnökeForrás: AFP/Claudio Giovannini

Tiziano Renzi ellen már 2016-ban is ügyészi vizsgálat indult. Akkor a Consip olasz állami közbeszerzési hatóságnál kirobbant korrupciós botrány kapcsán merült fel, hogy az akkor kormányfő Matteo Renzi apja - fia politikai pozícióját kihasználva - nyomást gyakorolt egyes pályázatok megszerzésére. Tiziano Renzi ellen végül nem indult eljárás.

Renzi politikai támadásnak tartja a szüleivel szembeni eljárást

Szülei házi őrizetét a Renzi támadásnak és sárdobálásnak nevezte. Hangsúlyozta, hogy a sajtó az ő hetvenéves szüleivel foglalkozik ahelyett, hogy a belügyminiszter Matteo Salvinivel szembeni ügyészségi eljárásra figyelne.

Matteo Renzi közösségi oldalán kijelentette, hogy bízik az igazságszolgáltatásban, de abszurdnak és túlzottnak tartja szülei meghurcolását, szerinte az eljárás igazi célpontjának ő számít.