Szijjártó Péter helyre tette a magyarokat lemigránsozó brit riportert

2019.02.19. 23:23

Darren McCaffrey, az Euronews politikai műsorának a vezetője interjút készített Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. A műsorvezető a migránsokhoz hasonlította az EU nyugati tagállamaiban dolgozó magyarokat.

A beszélgetés keretén belül szóba került a migráció kérdése is. Az interjút a 888.hu szúrta ki.

Darren McCaffrey a magyar diplomácia vezetőjétől azt kérdezte, hogy az Egyesült Királyságban élő „magyar migránsokról" miért nem ejt szót, holott a szigetországi lapok is előszeretettel hivatkoznak a magyar és a kelet-európai munkavállalókra migránsokként.

Szijjártó Péter válaszában határozottan kikérte magának, hogy a műsorvezető „migránsnak" nevezze a magyarokat.

Ezt követően elmagyarázta neki, hogy mi a különbség a szabad munkaerő-áramlás (amely ráadásul az Európai Unió egyik alapelve is) és az illegális migráció között.

Nem tudok arról, hogy 400 ezer magyar illegális bevándorlóként végigmasírozott volna az Egyesült Királyság területén, figyelmen kívül hagyták volna a törvényeket, valamint a helyi emberek életét. Ugyanis az én országomban ez történt– utalt Szijjártó a 2015-ös migrációs válság magyarországi történéseire, majd hozzátette: „Büszke vagyok arra a nagyjából 200 ezer magyarra, aki az Egyesült Királyságban munkát vállalva hozzájárul mind a britek, mind pedig az Európai Unió sikereihez. Aki összemossa őket az unión kívülről érkező illegális bevándorlókkal, az megsérti Magyarországot."

A Euronews riportere Szijjártó érvelésére persze nem tudott reagálni.

A 2016-os statisztikák szerint egyébként 95 ezer Magyarországon született személy él az Egyesült Királyságban. A 200 ezer körüli lélekszám a szigetországban élő határon túli magyarokkal együtt jön ki.