A nagyváradi rendőrség azonosította azt a 21 éves román nemzetiségű lányt, aki december 30-án hajnalban megpróbálta meggyújtani a magyar nemzetiszínű lobogót a Bihar megyei Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházának bejáratánál, a Fekete Sas-palotában. A hírről az Origo is beszámolt. Ezt követően az RMDSZ hivatalos feljelentést tett, és kérte az elkövető kézre kerítését.

A Varadinum című, helyi hírportál információi alapján a rendőrség már a múlt héten azonosította az elkövetőt, aki ellen rongálás vétségével bűnvádi eljárást indítottak.

A rendőrség egyébként ugyancsak a múlt héten azzal a kéréssel fordult az RMDSZ-hez, hogy írják meg, pontosan milyen követeléseik vannak a gyanúsítottal szemben.

Botházy Nándor, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke néhány napja a Bihari Naplónak elmondta, a zászló anyagában keletkezett fizikai kár nem jelentős, azonban az erkölcsi, közösség ellen okozott kár felbecsülhetetlen, mivel egy nemzeti jelkép elleni támadásról van szó, azonban kártérítés helyett azt kérik, a tízezernyi lejes kár terhére az elkövetőt kötelezzék egy közösségi együttélési, tolerancia tanfolyam elvégzésére.„Hivatalos értesítést arról, hogy előkerült volna az elkövető vagy kiderült volna annak kiléte még nem kaptunk, informálisan mi is tudjuk, hogy megvan az elkövető. Érdeklődve várjuk a fejleményeket. Bő másfél hónap telt el az eset óta, a zászlógyújtogatási kísérletről videofelvétel is rendelkezésre állt, továbbá a Fekete Sas-palotában felszerelt biztonsági kamerák képeihez is hozzáférhetett a rendőrség, mi magunk is letettünk bizonyítékokat. Örülnénk neki, ha végre eredmény is születne ebben az ügyben, hiszen magyar közösségünket joggal háborította fel az eset" – fogalmazott a Varadinum megkeresésére Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke.

Mint ismeretes, a magyar lobogót csakis azért nem sikerült elégetnie a lánynak, mert az esetet megakadályozta egy magyar nemzetiségű fiatalember, aki egyébként levideózta a gyújtogatási kísérletet.