Meggyaláztak egy zsidó temetőt Franciaországban

Quatzenheim, 2019. február 19. Horogkereszttel összefirkált sírok a kelet-franciaországi Quatzenheim zsidó temetőjében 2019. február 19-én. MTI/AP
Vágólapra másolva!
A helyi prefektúra szerint, amely a "leghatározottabban elítélte ezt a gyalázatos antiszemita cselekményt", csaknem száz sírt gyaláztak meg Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében. Horogkereszteket festettek rájuk. A zsidó temetőt az antiszemitizmus elleni országos tiltakozás előtt gyalázták meg. Ez az eset is jól illeszkedik abba a jelenségbe, amely Franciaország-szerte tapasztalható az elmúlt években, vagyis az antiszemitizmus terjedése az élet minden területén. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo folyamatosan beszámol, Franciaországban tombol az antiszemitizmus, aminek az eredménye az, hogy a franciaországi zsidók menekülnek az országból.

Az utóbbi években jelentősen emelkedett a zsidók elleni támadások száma és aránya,

az antiszemitizmus nem kerüli az egyetemeket, főiskolákat sem. Ezzel szemben az igazságszolgáltatás képtelen hatékonyan fellépni. Közel egy évvel ezelőtt, Esson tartomány szocialista képviselője, Malek Boutih azt nyilatkozta, hogy

a zsidók nincsenek biztonságban Franciaországban, és már az is veszélyes, ha saját vallási jelképeiket viselik.

Január végén írtunk arról, hogy a migráció eredményeként nőtt az antiszemitizmus Európában. Alain Finkielkraut világhírű francia filozófust megalázták zsidó származása miatt a szombati sárgamellényes tüntetésen. Finkielkraut Párizs belvárosában véletlenül belefutott egy sárgamellényes tüntetésbe, és a tüntetők egy része zsidózni kezdte, és meg akarta verni. Végül jobb érzésű tüntetők és a rendőrök megvédték. Utóbb kiderült, hogy a Finkielkraut elleni antiszemita támadás elkövetőjét jól ismerik a hatóságok,

a radikális iszlám mozgalom tagjaként tartják nyilván ma is.

A legutóbbi incidens, a zsidó temető meggyalázása pedig éppen azelőtt történt, hogy kedden este országszerte megmozdulásokat rendeznek az antiszemitizmus ellen.

Horogkereszttel összefirkált sírok a kelet-franciaországi Quatzenheim zsidó temetőjében 2019. február 19-én Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Emmanuel Macron államfő Christophe Castaner belügyminiszter és Haim Korsia franciaországi főrabbi kíséretében a helyszínre ment. Az egyébként megrögzött bevándorláspárti elnök azt mondta, hogy nagyon sok francia városban ma nagygyűlések lesznek valamennyi politikai erő felhívására, hozzátéve, hogy valamennyiünk kudarca, hogy egyes honfitársaink ilyen dolgot tesznek.

Országszerte mintegy hetven városban lesznek tüntetések, köztük a legfőbb Párizsban. A République térről induló menetet Edouard Philippe miniszterelnök fogja vezetni, s

azon Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt államfők mellett a kormánytagok kétharmada és több mint húsz politikai párt jelezte részvételét.

A parlament is felfüggeszti este a munkáját annak érdekében, hogy minél több képviselő és szenátor el tudjon menni a rendezvényre.

Horogkereszttel összefirkált sírok a kelet-franciaországi Quatzenheim zsidó temetőjében Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias


A hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma az előző évhez képest.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 2017-ben történt 311 esethez képest 2018-ban 541-re emelkedett ezeknek az incidenseknek a száma.

Ezek közül 183 tettleges antiszemita cselekmény, egy emberölés, a többi 358 pedig fenyegetés volt.

Az elmúlt évtizedben hivatalos adatok szerint mintegy 45 ezer zsidó, a franciaországi közösség tizede emigrált Izraelbe, de többen Kanadába vagy az Egyesült Államokba költöztek, illetve az országon belül is megindult a zsidók átköltözése biztosabb negyedekbe.

Szakértők háromfajta forrását látják a franciaországi antiszemitizmusnak: a radikális iszlámot, amely a második világháborút követően betelepített muzulmán lakosság körében nyert teret, a hagyományos szélsőjobboldali nézeteket, valamint a szélsőbaloldalhoz kapcsolható politikai anticionizmust.