Bekérették a lengyel külügyminisztériumba Svédország nagykövetét, amiért Stockholm elutasította az európai elfogató parancs alapján körözött, emberiesség elleni bűntettek elkövetésével vádolt Stefan Michnik volt lengyel sztálinista vérbíró kiadatását. A baloldali, bevándorláspárti svéd kormány ezzel meggyalázta a kommunizmus több mint száztízmillió halálos áldozatának az emlékét és a megnyomorított tízmilliókat.

"Felháborodásunkat jeleztem a nagykövet úrnak" - számolt be sajtóértekezletén Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes arról a megbeszélésről, amelyet a svéd nagykövettel Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő személyes megbízásából folytatott.

Reményét fejezte ki, hogy Svédország mégis kiadja Michniket, bár erre nincs sok esély.

Stefan MichnikForrás: Origo

A lengyel diplomata a bírót az egyik legjellegzetesebb személynek jellemezte azok közül, akik a bűnöző kommunista rezsimet szolgálták.

Lengyelország tavaly ősszel adott ki elfogatóparancsot a 89 éves Michnik ellen, Svédország ezt február elején utasította el azzal érvelve, hogy a gyanúsított svéd állampolgár, és a neki tulajdonított tettek elavultak.

A lengyel külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Varsó Michniket az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriájába tartozó kommunista bűntettek elkövetőjének tartja, ezek pedig a nemzetközi jog értelmében nem avulnak el.

"Svédország is köteles betartani ezt a jogot. Az emberi jogok betartása szempontjából az ügy Varsó és feltehetőleg Stockholm számára is alapvető fontosságú" - hangsúlyozta Szynkowski vel Sek, majd kijelentette, hogy:

Michnik a kommunista hatalom által politikai ellenfeleknek tartott személyek megsemmisítésére törekedett.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészi tagozata harminc emberiesség elleni bűntett elkövetésével gyanúsítja Michniket.

Ezeket 1952-1953-ban követte el, amikor a varsói katonai kerületi törvényszék bírájaként halálos és börtönbüntetést előíró ítéleteket hozott a második háború idején és az ezt követő években a német és a szovjet megszállás ellen harcoló lengyel katonák ellen.

A gyanúsítottra akár életfogytiglani büntetés is kiszabható. A volt bíró egyébként Adam Michniknek, a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap főszerkesztőjének féltestvére.A svéd bíróság már 2010 novemberében elutasította a varsói katonai kerületi bíróság korábbi, kisebb súlyú bűncselekmények miatt Michnik ellen kiadott európai elfogató parancsát.

Uppsala város kerületi bírósága akkor a svéd jog értelmében elévültnek találta a gyanú szerint elkövetett tetteket.

A baloldali, bevándorláspárti svéd kormány a kiadatás ismételt megtagadásával – ideológiai okokból - meggyalázta a kommunizmus több mint száztízmillió halálos áldozatának az emlékét és a megnyomorított tízmilliókat.