Még a saját pártja is elutasítja Angela Merkelt

2019.02.20. 10:34

Eltanácsolták Angela Merkelt vezető kelet-németországi kereszténydemokrata (CDU) politikusok attól, hogy mellettük kampányoljon az idei tartományi választások előtt. Ez annál is kellemetlenebb a kancellár számára, mivel maga is az egykori NDK-ban nőtt fel, később pedig hét éven keresztül állt keleten egy tartományi (Mecklenburg-Elő-Pomeránia) CDU-szervezet élén. A keletnémetek ugyanis határozottan ellenzik a kancellár bevándorláspárti politikáját.

A könnyeivel küszködött a hét végi, müncheni biztonságpolitikai konferencián Angela Merkel: a beszéde végén a taps már a búcsúzó kancellárnak is szólt.

Angela MerkelForrás: MTI/EPA/Dzsalal Morcsidi

A búcsú tavaly kezdődött meg, amikor a német kormányfő lemondott pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjáról, a legvége azonban akkor következik majd be, amikor – Merkel szerint legalábbis 2021-ben – a Bundestag új kancellárt választ Németország élére.

Mindenesetre minapi nyilatkozataikkal vezető keletnémet politikusok csak felgyorsították a folyamatot, amikor Merkel értésére adták: nem szívesen látnák mellettük kampányolni azokban a tartományokban, amelyekben az idén választásokat tartanak - írja a Magyar Nemzet.

Az ősszel Brandenburgban, Szászországban és Türingiában voksolnak a tartományi gyűlés tagjaira, és a legutóbbi felmérések szerint a CDU mindhárom helyen legfeljebb pár százalékponttal előzi meg az Alternatíva Németországnak (AfD) elnevezésű bevándorlásellenes jobboldali pártot.
Nem segítség nekünk, ha fellép Merkel Szászországban – mondta Matthias Rössler, a tartományi gyűlés elnöke.

Hozzáadott értéket valószínűleg nem képviselne – fogalmazott ugyanezzel kapcsolatban Michael Heym, a CDU türingiai frakcióvezető-helyettese.

Más az AfD-párti ellentüntetőktől zárná el a kancellárt.

Piactéri események nem lesznek. Mindenre zárt helyen kerül majd sor – mondta Mike Mohring, a kereszténydemokraták türingiai vezetője.

Merkel Hamburgban született, de lelkész apja áthelyezése nyomán az egykori NDK-ban nőtt fel, szerzett diplomát, majd lett politikus: 1993 és 2000 között a CDU mecklenburg–előpomerániai tartományi szervezetének elnöke volt. De a keleti megítélése nem jó – ez derült ki a tavalyi, chemnitzi késeléses gyilkosság után is.

A gyilkosságot közel-keleti migránsok követték el, majd Merkel ezt követően arról beszélt, a helybéliek embervadászatot folytattak a külföldinek kinézők után, ami amúgy nem felelt meg a valóságnak. 

Ettől Hans-Georg Maassen, a német alkotmányvédelmi hivatal akkori elnöke elhatárolódott, koalíciós válságot is kirobbantva.

Amikor Merkel – hónapokkal később – ellátogatott a szászországi városba, a távozását követelő jobboldali tüntetők fogadták.

Félnek beszélni az emberek a migrációról Németországban

Számos politikus, mindenekelőtt keleten, nem fogja fel a polgárok gondjait – mondta a német alkotmányvédelmi hivatal volt elnöke az első beszédben, amelyet tavalyi leváltása óta tartott.

Migránsok Németországban.Forrás: AFP/Anadolu Agency/Sebastian Widmann

A CDU Értékunió elnevezésű, konzervatív platformjának rendezvényén Hans-Georg Maassen úgy fogalmazott: Sokan félnek attól, hogy szabadon kifejtsék a véleményüket. Nem akarják, hogy a jobboldali sarokba helyezzék őket. De ha az lesz a benyomásuk, hogy nem fejthetik ki a véleményüket, mert ezt tabusították, akkor demokráciaprobléma áll fent – mondta, a beszámolók szerint nagy tapsot váltva ki szavaival.

Nemrég Stefan Kretzschmar világhírű (kelet)német kézilabdázó keltett vihart, amikor azt mondta: nincsen véleményszabadság Németországban.