Ausztráliában fogták el a Pinochet-diktatúra egyik ügynökét

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették kedden Sydney-ben Adriana Rivast, Augusto Pinochet néhai chilei diktátor hírszerzésének egyik volt ügynökét.
Vágólapra másolva!

Roberto Ampuero chilei külügyminiszter a Twitteren bejelentette, hogy kezdeményezték az egykori ügynök kiadatását. Adriana Rivas a Pinochet-diktatúra (1973-1990) hírszerzési főnökének titkárnőjeként, de aktív hírszerzési ügynökként is dolgozott. Az ABC ausztrál hírtelevízió a helyi ügyészség egyik szóvivőjére hivatkozva jelentette, hogy a nőt egy chilei kiadatási kérelem alapján őrizetbe vették a nap folyamán.

Öt éve kérték a kiadatását

A chilei legfelsőbb bíróság már 2014-ben kérvényezte Rivas kiadatását, mert a vádak szerint 1974 és 1977 között közreműködött hét ember elhurcolásánál. 2015-ben elhunyt egykori főnökét, Manuel Contrerast, aki 1973 és 1976 között irányította a dél-amerikai állam hírszerzését, számtalan emberi jogsértés miatt több mint ötszáz év börtönnel sújtották.

40 éve él Ausztráliában

Rivas 1978-ban kivándorolt Ausztráliába. Amikor 2007-ben ismét Chilébe látogatott, a repülőtéren letartóztatták. Feltételes szabadlábra helyezését követően azonban visszaszökött Ausztráliába.
Lissette Orozco, Rivas egyik unokahúga dokumentumfilmet forgatott "El pacto de Adriana" címmel az ügynöknő életéről. Az alkotást 2017-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) békedíját is elnyerte.

A 17 évig tartó katonai uralom alatt Chilében 3200 embert gyilkoltak meg politikai nézetei miatt, és mintegy 28 ezret kínoztak meg. Az utóbbiak között volt Michelle Bachelet, akit 2006-ban és 2014-ben köztársasági elnökké választottak, jelenleg pedig az ENSZ emberi jogi főbiztosa.