Szijjártó és Soros emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat

2019.02.20. 13:11

Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - közölte Menczer Tamás külügyi államtitkár Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésén.

Menczer Tamás kifejtette: a magyar külgazdasági és külügyminiszter az európai emberek érdekeit képviselte, Dimitrisz Avramopulosz brüsszeli biztos viszont kizárólag a migránsok jogait hangsúlyozta, és 10 perces beszéde alatt egy szót sem szólt az európai emberek jogairól és biztonságáról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Budapest Folyamat miniszteri szintű ülésén Isztambulban 2019. február 20-án. Jobbról Süleyman Soylu török belügyminiszterForrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Az államtitkár egyúttal rámutatott: Szijjártó Péter szerint, aki biztonságos országokon megy keresztül, az nem menekült, a migráció nem alapvető emberi jog, és az európai emberek biztonsága a legfontosabb. A bajt nem szabad behozni Európába, a segítséget kell odavinni, ahol a baj van - idézte a magyar diplomácia vezetőjének szavait Menczer.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a szélsőségesen bevándorláspárti Avramopulosz EU-biztos láthatóan megsértődött a magyar miniszter szavain, és fenyegette azokat az országokat, amelyek nem működnek együtt a bevándorlók Európába történő betelepítésében.Szijjártó Péter felszólalásában hangsúlyozta: rendkívül fontos aláhúzni, hogy a migrációról szóló minden döntésnek meg kell maradnia a nemzeti szuverenitás és kompetencia szintjén, a nemzeti döntéseket a többieknek pedig tiszteletben kell tartaniuk.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: Magyarország hiszi, hogy az adott nemzeteknek és országoknak megvan a maguk joga, hogy eldöntsék, kiket engednek belépni a területükre, és kikkel akarnak együtt élni.

A külgazdasági és külügyminiszter nyomatékosította: teljesen ellenzi azt a megközelítést, amely szerint a migráció a legjobb válasz a munkaerőpiaci és népesedési kihívásokra.

Hozzátette: Magyarország szerint a migráció rossz válasz, de "tiszteletben tartjuk más országok döntéseit, és ezt mi is elvárjuk."