Újabb kártérítést kapnak a volt fukusimai lakosok

2019.02.20. 09:50

Egy japán bíróság arra kötelezte szerdán a katasztrófa sújtotta fukusimai atomerőmű üzemeltetőjét és az államot, hogy fizessen összesen 419 millió jen (1,064 milliárd forint) kártérítést az eset miatt kitelepített 152 felperesnek.

2011. március 11-én hatalmas földrengés és szökőár sújtotta az erőművet, amely után annak környékéről 160 ezer embert kellett biztonságos helyre telepíteni. Harminckétezer ember még mindig nem költözhetett vissza lakhelyére.

A fukusimai atomerőmű 3-as bokkjának bontása a 2011. március 11-én történt hidrogénrobbanást követőenForrás: Tepco

A katasztrófával kapcsolatban már több mint 10 ezer kitelepített, mintegy 30 pert indított az állam, illetve az erőmű üzemeltetője, a TEPCO energiaipari vállalat ellen, nem feltétlenül együtt vádolva a kettőt. A most ítélettel zárult perben 175-en követeltek összesen 5,4 milliárd jent (13,7 milliárd forint) kártérítést. Közülük azonban nem mindenkinek ítélt meg kompenzációt a jokohamai bíróság, és aki kap, az is csak a töredékét a követelt összegnek. A TEPCO korábban már fizetett mindegyik mostani felperesnek valamekkora kártérítést. Az eddig indított mintegy 30 kártérítési perből nyolc esetben fogadta be bíróság a keresetet a TEPCO ellen, és hat esetben az állam ellen, és csak egy olyan eset volt, amikor az államnak nem kellett kártérítést fizetnie.