Változatlanul nagy az iszlamista terror veszélye Németországban

2019.02.20. 14:45

Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet szinte teljes megsemmisülésének ellenére változatlanul nagy az iszlamista terrortámadások veszélye Németországban - mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője egy berlini konferencián.

Holger Münch a 22. Európai Rendőrségi Konferencián tartott előadásában kiemelte, hogy az ISIS úgynevezett kalifátusa lényegében megszűnt, de ez nem jelenti a terroristák feletti győzelmet.

Az Iszlám Állam klasszikus terrorszervezetként működik tovább, ideológiája is fennmarad, és hívei Németországban is bárhol, bármikor végrehajthatnak támadásokat - közölte.

Az Iszlám Állam terroristái. A kép illusztrációForrás: AFP/-

"A veszély nagyságát jelzi, hogy már hét ilyen merényletet akadályoztak meg a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás, a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett tömeges gázolás óta" - fűzte hozzá a BKA elnöke

Továbbá kiemelte: a hatóságok mintegy 750 terrorveszélyes embert tartanak nyilván,

közülük 450-en tartózkodnak Németországban, ebből 120-an börtönben.

Németországból az utóbbi években hozzávetőleg ezren távoztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Nagyjából egyharmaduk tartózkodik ismét Németországban, és nem mutatkozik nagyobb "visszatérési hullám".

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője a befogadó rendszerbe érkező bevándorlók körére jellemző bűnözésről elmondta: a legutóbbi, 2017-es adatok szerint közülük kerül ki a feltárt bűncselekmények elkövetőinek 9 százaléka, ami messze meghaladja arányukat a lakosság egészében.

Ez leginkább a csoport demográfiai szerkezetének, a fiatal férfiak magas arányának tulajdonítható - közölte Holger Münch.

A fiatal férfiak magas arányának a beismerése a német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője által egyértelműen megcáfolja a dollár százmilliárdokból működő nemzetközi és magyar baloldali, fake news média hazugságait, ők ugyanis már negyedik éve azt hangoztatják, hogy nagyrészt nők és gyerekek jönnek.

"Az érkező migránsok körében mutatkozó bűnözésre jellemző a súlyos bűncselekmények magas aránya" - folytatta beszédét Holger Münch.

Az élet elleni bűncselekmények 15 százalékát, a szexuális önrendelkezés elleni bűncselekmények 12 százalékát migráns bűnözők követik el - közölte.

Az ilyen esetek révén pedig "nagyon gyorsan és nagyon erősen fellángol a vita nyilvánosságban" - mondta a BKA elnöke.

Szintén jellemző a visszaesők átlagon felüli aránya, míg a lakosság egészét tekintve a bűnözők 27 százaléka tartozik a visszaesők közé, befogadó rendszerbe érkező migránsok köréből kikerülő bűnözőknél 32 százalék ez az arány.Az észak-afrikai térségből - Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia - származók körében különösen magas, 50 százalék feletti a több bűncselekményt elkövetők aránya - emelte ki Holger Münch.

Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy az észak-afrikaiak migránsok körében ne nyerjen teret az úgynevezett klánbűnözés, amely eddig más arab csoportokra és a kurdokra volt jellemző Németországban.A nyolcvanas évek óta kiépült bűnöző klánok súlyos gondokat okoznak, leginkább Berlinben, Brémában és Észak-Rajna-Vesztfáliában, és ezeket a "25-30 év alatt kialakult problémákat nem lehet 25-30 nap alatt megszüntetni".

Ezért a rendőri szerveknek most az észak-afrikai térségből származó többszörös bűnelkövetőkre kell összpontosítaniuk, hogy ne szerveződjenek ők is klánokba - fejtette ki Holger Münch.