Venezuelai válság: tizenegy diplomata pártolt át Guaidóhoz

2019.02.21. 23:09

Az Egyesült Államokba akkreditált tizenegy venezuelai diplomata pártolt át Juan Guaidóhoz, mióta az ellenzéki vezető ideiglenes elnöknek nyilvánította magát – jelentette be szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Gustavo Marcano, Carlos Vecchio, a venezuelai ellenzék diplomáciai képviselőjének tanácsadója.

Marcano közölte: az Egyesült Államokban lévő venezuelai külképviseletek bankszámláit zárolták, a Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök vezette kormányzat diplomáciai hálózata az Egyesült Államokban lényegében működésképtelenné vált. Az ellenzék képviselői a konzuli szolgálat újraindításán dolgoznak – tette hozzá Gustavo Marcano.

A sajtótájékoztatón Carlos Vecchio elmondta: azok a diplomaták, akik átálltak Juan Guaidó mellé, az átmeneti kormányban teljesítenek majd szolgálatot. Az Egyesült Államokban jelenleg összesen 56 venezuelai diplomata teljesít szolgálatot. A washingtoni sajtótájékoztatót Maduro melletti tüntetők zavarták meg, egyikük „csalónak” nevezte Juan Guaidót, mások elítélték „az Egyesült Államok által irányított puccsot”.

A magát ideiglenes venezuelai államfőnek nyilvánító Juan GuaidóForrás: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

Amerikai sajtójelentések szerint csütörtökön megérkezett a texasi Houstonba a PDVSA venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalata, a Citgo új igazgatótanácsa. Az olajcég új vezetését az ellenzék által ellenőrzött venezuelai törvényhozás nevezte ki Juan Guaidó javaslatára a múlt héten.Az új igazgatótanács tagjai – köztük Luisa Palacios, az igazgatótanács elnöke – a houstoni központban meg is kezdték a jogi szakértőkkel az egyeztetést arról, hogyan vegyék át jogilag is a Delaware államban bejegyzett cég irányítását.

Elemzők szerint a Citgo új igazgatótanácsának megjelenése annak bizonyítéka, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető megpróbálja ellenőrzése alá vonni Venezuela országon kívüli vagyonát. Guaidót eddig több tucat ország ismerte el Venezuela ideiglenes államfőjeként, de az állami intézményeket, köztük az állami olajvállalatot változatlanul Nicolás Maduro elnök kormányzata ellenőrzi. Maduro azt ígérte, „nem engedi meg, hogy ellopják a Citgót”. A Citgo korábbi igazgatótanácsában egyébként helyet kapott a korábbi venezuelai elnök, a néhai Hugo Chavez unokatestvére is.