Tűzvész pusztít Banglades fővárosában

2019.02.21. 04:14

Legfrissebb értesülések szerint legalább 78 ember életét követelte csütörtökre virradóra a Banglades fővárosában, Dakkában pusztító tűzvész. A halottak mellett mintegy ötvenen megsérültek.

Ali Ahmed, a bangladesi tűzoltóság vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a tűz Dakka óváros Csavkbazar negyedében tört ki szerdán éjszaka egy négyemeletes épületben, amelyben lakások mellett gyúlékony vegyszerek, valamint műanyagok tárolására használt raktárhelyiségek is vannak. 

A BBC szerint egy lánybúcsú tagjai is az áldozatok között vannak. Még nem tudni, hogy mi okozta a tragédiát. Az óvárosban keskenyek az utcák, az épületek nagyon közel vannak egymáshoz, ezért nagyon gyorsan terjedt a tűz.

Lángoló épület Dakkában 2019. február 20-án.Forrás: MTI/AP/-

Ali Ahmed szerint félő, hogy a halottak száma növekedhet. Mintegy kétszáz tűzoltó dolgozik a helyszínen további áldozatok után kutatva. A tűz idején közlekedési dugó volt, ezért sokan nem tudtak elmenekülni- mondta Ahmed arra utalva, hogy a környék utcái igen keskenyek. Csavkbazar a bangladesi főváros szűk sikátorokkal tagolt, épületekkel zsúfolt kerülete, ahol lakóházak, üzletek és raktárak váltják egymást. 

Egy szemtanú szerint egy robbanás szerű hanggal kezdődött a tűzvész helyi idő szerint 23:40 körül. Sokan már aludtak ekkor, és ezért nem tudtak elmenekülni a lángok elől. 

A lángok hamar átkaptak a környező épületekre is. Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, legalább öt épület vált a lángok martalékává.

A tűzet a helyi idő szerinti reggeli órákban kilenc órányi erőfeszítéseket követően sikerült ellenőrzés alá vonnia a tűzoltóknak, majd el is oltották azt.

A tűzvészben legalább 69 ember meghalt, és ötven megsebesült.Forrás: MTI/AP/-

Az AFP hírügynökség szerint az áldozatok között vannak az épületben lakók, illetve néhány vendég is egy ottani étteremből, köztük a leánybúcsú tagjai is. A testek többsége a felismerhetetlenségig elszenesedett.

Dakka, 2019. február 21.Forrás: MTI/AP/Rehman Asad

A sérültek közül többen is kritikus állapotban vannak. Az épületek átkutatása még nem fejeződött be, így várhatóan a halottak száma is emelkedni fog.

A tűzoltók több mint öt órán keresztül harcoltak a lángokkal, az oltást a szűk utcák és a vízhiány is nagyban akadályozta.

A négyemeletes épületben a lakások mellett gyúlékony vegyszerek, valamint műanyagok tárolására használt raktárhelyiségek is voltak.Forrás: MTI/AP/Rehman Asad

Javeb Patowary renőrparancsnok szerint a tüzet egy gázpalackokat szállító teherautó is táplálta.

Dakka, 2019. február 21.Forrás: MTI/AP/Rehman Asad

Haji Abdul Kader boltja teljesen megsemmisült. Az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy egy nagy robbanást hallott, és amikor visszament azt látta, hogy az egész utca lángokban áll.