Olcsón megúszta a svéd koronaékszer-tolvaj

2019.02.22. 13:04

Négy és fél év börtönbüntetésre ítélték azt a 22 éves férfit, aki tavaly júliusban ellopta a Strängnäs katedrálisban őrzött 400 éves koronaékszereket. A lopott holmik között volt egy temetési szertartásra készült királyi korona, különféle drágakövek és gyöngyök is.

Johan Nicklas Backstrom a bírósági tárgyaláson kezdetben tagadta a vádakat, ám beismerte a lopást az után, hogy aDNS-ét megtalálták a szemeteskukába dobott 400 éves koronaékszereken. A férfi megvágta magát, amikor kivette a két koronát és az országalmát a vitrinből a Strängnäs katedrálisban. Az ügyészség szerint a férfi el akarta adni a koronaékszereket.

Innen, a Strängnäs katedrálisból lopták el a svéd koronaékszereket 2018. július 1-jénForrás: AFP/Pontus Stenberg/Pontus Stenberg

Az ügyész hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottra, aki arról nem vallott, ki segített neki a lopásban. A rendőrség őrizetbe vett még két gyanúsítottat. A férfi fényes nappal lopta el a koronaékszereket egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből, majd motorcsónakkal menekült el a helyszínről.

A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszereket, IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben meghalt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát a tolvajok délidőben vitték el.

A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.