Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) elismerte, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes bevándorlásellenes politikája sikeres, hiszen tavaly 80 százalékkal csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma. Ha a 2018. januári adatokat hasonlítjuk össze a 2019. januárival, akkor a csökkenés mértéke még nagyobb, 95 százalékos.

A Frontex frissen közzétett felmérései alapján jelentősen megcsappant az Olaszországba érkező migránsok száma, amióta Matteo Salvini átvette a belügy irányítását.

Matteo SalviniForrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

A Földközi-tengeren keresztül 2017-ben még 118 962 migráns jött, 2018-ban már csak 23 276. Ez nagyjából 80 százalékos visszaesést jelent - írja a 888.hu az Il Giornale című olasz lap cikkére hivatkozva.

Az olasz bevándorlásellenes fordulat tehát azt eredményezte, hogy 2012 óta a legalacsonyabb az országba érkező migránsok száma.

Érdekes ellentétet mutat Spanyolország, amelynek az április végi, előrehozott parlamenti választásokig (még) bevándorláspárti, baloldali kormánya van: 2018-ban 157 százalékkal több migráns érkezett az országba a tengeren keresztül, mint 2017-ben.Az olasz szenátus alelnöke, Roberto Calderoli szerint, noha a Frontex igyekszik nem megnevezni az olasz belügyminisztert jelentésében, a dokumentum egyértelműen Salvini sikerességét támasztja alá.Ezt bizonyítja, hogy a Salvini miniszter úr által eszközölt bevándorláspolitika konkrét eredményekkel szolgál. Így menthető meg több élet, és ezt a Frontex is elismeri, amely azt írja, hogy a Líbiából történő kihajózások 87 százalékkal csökkentek.

Illegális bevándorlók szállnak partra Catania kikötőjébenForrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Mint mondta, ezek a számok mutatják meg, mekkora különbség is van a jelenlegi római kormány, és a korábbi, szocialista vezetés között, amely öt év alatt legalább 600 000 migránst hívott be az országba.

Ha a 2018. januári adatokat hasonlítjuk össze a 2019. januárival, akkor a csökkenés mértéke még nagyobb, 95 százalékos.