Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető megérkezett szombaton a kolumbiai Cúcuta városba, nem messze a venezulai határtól, ahonnan megpróbálják Venezuelába átjuttatni a felhalmozott segélyeket.

Az ellenzéki többségű caracasi parlament vezetőjét, az önmagát ideiglenes államfőnek kikiáltó Guaidót elkísérte Iván Duque kolumbiai és Sebastián Pinea chilei elnök, valamint Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára is ahhoz a raktárhelyiséghez, amelyben Kolumbia az utóbbi napokban közel 200 tonna élelmiszer- és gyógyszersegélyt halmozott föl.

Sebastián Pinera chilei elnök, Iván Duque kolumbiai államfő és a magát ideiglenes venezuelai elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnökForrás: MTI/EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

A kolumbiai elnöki hivatal tájékoztatása szerint Duque és Guaidó a helyszínre érkezve ellenőrzést tartott, és megnézte a segéllyel teli teherautókat, később pedig megbeszéléseket tartottak hatóságokkal.

A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro kormánya helyi idő szerint még pénteken elrendelte a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, néhány órával azelőtt, hogy tiltakozása ellenére Guaidó hívei megpróbálták volna a kolumbiai segélyszállítmányt bejuttatni az országba. Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Twitter-bejegyzésében a "venezuelai béke és szuverenitás komoly fenyegetésével" indokolta az intézkedést.

Iván Duque kolumbiai elnök a nélkülöző venezuelaiak megsegítésére Richard Branson brit milliárdos támogatásával szervezett adománygyűjtő koncerten a kolumbiai-venezuelai határon lévő kolumbiai Cúcuta városbanForrás: MTI/EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

A venezuelai Nemzetőrség (GNB) egységei szombat hajnalban könnyfakasztó gránátokat lőttek Urena városban azokra a tüntetőkre, akik elkezdték eltávolítani a segélyszállítmányok útjába állított barikádot a Francisco de Paula Santander nevű hídon, amely Urenát köti össze a kolumbiai Cúcutával.
A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása vált a gyújtópontjává a hivatalban lévő államfő és a több mint 50 ország, köztük Kolumbia által is elismert Guaidó közötti hatalmi harcnak.
Venezuela jelenleg súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól.
Maduro azonban rendszeresen tagadja a humanitárius válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé.

Urena, 2019. február 23. Résztvevők a Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök által elrendelt koncerten a kolumbiai-venezuelai határon, Urenában 2019. február 22-én. A határ kolumbiai oldalán a nélkülöző venezuelaiak megsegítésére Richard Branson brit milliárdos támogatásával szerveztek adománygyűjtő koncertet a kolumbiai Cúcuta városban. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. MTI/EPA/Hector PereiraForrás: MTI/EPA/Hector Pereira

Guaidó január 23-án kikiáltotta magát az ország ideiglenes elnökének, és az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.