Könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket lőttek venezuelai katonák a tüntetőkre

MADURO MOROS, Nicolás; GUAIDÓ, Juan
Urena, 2019. február 23. A Francisco De Puala Santander híd lezárása miatt tiltakozó tüntetők menekülnek az ellenük bevetett könnygáz ellen a venezuelai-kolumbiai határon lévő Urenában 2019. február 23-án. Nicolás Maduro venezuelai elnök előző nap rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi. MTI/AP/Fernando Llano
Vágólapra másolva!
Könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket lőttek venezuelai katonák szombaton azokra a tüntetőkre, akik megpróbálták bejuttatni a humanitárius segélyszállítmányokat a Kolumbiával közös határon keresztül.
Vágólapra másolva!
Égő útakadály a Francisco De Puala Santander hidat őrző venezuelai nemzeti gárdisták előtt a venezuelai-kolumbiai határon lévő Urenában Forrás: MTI/AP/Fernando Llano

Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó a venezuelai-kolumbiai határ utóbbi oldalán található Cúcuta városából indította útnak a segélyt szállító tucatnyi teherautót. Állítása szerint a járműveknek sikerült bejutniuk Venezuelába, de jelenleg is a határon vesztegelnek. A VPI kereskedelmi televízió arról számolt be, hogy egy teherautót felgyújtottak a határon.

A közös határ venezuelai oldalán található San Antonio del Táchirában és Urenában katonák könnyfakasztó gránátot és gumilövedéket lőttek a határ felé tartó ellenzéki aktivistákra, köztük törvényhozókra.

Legalább négy ember kapott lőtt sebet – írta Franklyn Duarte ellenzéki képviselő Twitter-bejegyzésében.

A Francisco De Puala Santander híd lezárása miatt tiltakozó tüntetők által felgyújtott busz lángol a venezuelai-kolumbiai határon lévő Urenában Forrás: MTI/AP/Fernando Llano

A hivatalban lévő venezuelai elnök,

Nicolás Maduro bejelentette, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával.

Eközben a kolumbiai bevándorlási hivatal beszámolt arról, hogy a venezuelai biztonsági erők legalább 13 tagja dezertált szombaton Kolumbiába.

Könnyfakasztó gránátokat lőttek ki a venezuelai Nemzetőrség (GNB) tagjai a Brazíliával közös határnál található Santa Elena de Uairén kisvárosban, ahol emberek barikádokat próbáltak emelni, hogy megakadályozzák fegyveres kormánypárti „agitátorok” bejutását.

Legalább két ember életét vesztette, további 14 ember pedig megsebesült

– írta a Twitteren egy ellenzéki parlamenti képviselő.

A Francisco De Puala Santander híd lezárása miatt tiltakozó tüntetők menekülnek az ellenük bevetett könnygáz ellen a venezuelai-kolumbiai határon lévő Urenában Forrás: MTI/AP/Fernando Llano

Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója szerint jelenleg is Santa Elena de Uairén és a brazíliai Pacaraima között vesztegel a Venezuelának szánt humanitárius segélyt szállító két teherautó.

A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása vált a gyújtópontjává a hivatalban lévő államfő és a több mint 50 ország, köztük Kolumbia által is elismert Guaidó közötti hatalmi harcnak.

Venezuela jelenleg súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól.

Maduro azonban rendszeresen tagadja a humanitárius válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé.

Guaidó január 23-án kiáltotta ki magát az ország ideiglenes elnökének, és az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.