Brazília szerint bűncselekmény a segélyszállítmányok útjába állni

2019.02.24. 18:11

Brazília vasárnap elítélte és bűncselekménynek nevezte azt, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya erő alkalmazásával állta útját február 23-án a kolumbiai határon keresztül érkező segélyszállítmányoknak.

Tüntetők lengetnek venezuelai zászlókat a Simón Bolívar hidat lezáró venezuelai rohamrendőrök előtt a határ kolumbiai oldalán lévő Cúcutában 2019. február 23-ánForrás: MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.

A brazil külügyminisztérium honlapján megjelent állásfoglalás egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy csatlakozzon a latin-amerikai ország "felszabadítására" tett erőfeszítésekhez.

"A nemzetközi humanitárius segítségre váró venezuelai nép ellen alkalmazott erőszak egyértelműen bizonyítja a Maduro-rezsim bűnöző jellegét. Az emberi jogok ellen elkövetett merényletről van szó, amelyet részben sem igazolhat a nemzetközi jog, és egyetlen nemzet sem hagyhat szó nélkül- olvasható a közleményben.

A brazil külügyi tárca egyben felszólította azokat az országokat, amelyek még nem ismerték el Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela ideiglenes államfőjeként, hogy tegyék meg azt.

A magát ideiglenes venezuelai elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök egy teherautó mellett áll a kolumbiai-venezuelai határon lévő kolumbiai Cúcuta városban 2019. február 23-ánForrás: MTI/EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Kolumbia a szombaton történt erőszakcselekmények nyomán 48 órára elrendelte a Venezuelával közös határátkelőinek lezárását. A helyi bevándorlási hivatal szerint az aktivisták és venezuelai határőrök összetűzései miatt sok kár keletkezett. A határzár miatt Guaidó hívei nem indíthatnak újabb kísérletet a segélyszállítmányok Venezuelába juttatására.

Iván Duque kolumbiai államfő vasárnap látogatás tett a Cúcutánál lévő Simón Bolívar határhídon.Maduro diktatúrája az egész világ előtt megbélyegezte erkölcsi vereségét- jelentette ki a kolumbiai elnök a helyszínen.

George Feres Kanaan, a brazil hadsereg ezredese vasárnap arról számolt be, hogy a venezuelai nemzeti gárda két tagja dezertált Brazíliába. Eddig összesen hatvan venezuelai katonáról lehetett tudni, aki Kolumbiába szökött.

Könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket lőttek venezuelai katonák szombaton azokra a tüntetőkre, akik megpróbálták bejuttatni a humanitárius segélyszállítmányokat a Kolumbiával közös határon keresztül.

Lángoló teherautó mellett fut egy férfi a venezuelai-brazil határ venezuelai oldalán kitört összecsapások során 2019. február 23-ánForrás: MTI/EPA-EFE/Joédson Alves

A határ venezuelai oldalán található San Antonio del Táchirában és Urenában katonák könnyfakasztó gránátot és gumilövedéket lőttek a határ felé tartó ellenzéki aktivistákra, köztük törvényhozókra. Két teherautó kigyulladt. A kolumbiai külügyminisztérium szerint 285 ember sebesült meg az összecsapásokban. A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro akkor bejelentette, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával.

Guaidó a meghiúsult humanitárius akciót követően szadizmussal vádolta Madurót, aki szerinte "éhezők és betegek szeme láttára égetett el élelmiszert, illetve orvosságot". Az ellenzéki vezető kijelentette: a rezsim közömbös, hívei pedig "a népünkön elkövetett mészárlást ünneplik; azt, hogy kórházaink ma nem jutnak gyógyszerszállítmányokhoz". Azt is bejelentette, hogy hétfőn találkozni készül Bogotában Mike Pence amerikai alelnökkel, hogy a továbbiakról egyeztessenek, s minden "lehetőséget nyitva tartsanak".

Segélyszállítmány rakodnak le venezuelai férfiak a venezuelai-kolumbiai határon lévő Urenában 2019. február 23-ánForrás: MTI/EPA/Deibison Torrado

"Az ellenzék államcsínye kudarcot vallott" - hangoztatta helyi idő szerint szombat este Maduro, aki Guaidót bohócnak és az amerikai imperializmus dróton rángatott bábujának nevezte. Leszögezte, hogy nem engedi be az Egyesült Államok segélyeit, mert ezt a törekvést egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti.