Svédország nem segíti a Szíriában elfogott svéd dzsihadisták visszatérését

Vágólapra másolva!
Stefan Löfven svéd miniszterelnök az STV közszolgálati televízió műsorában vasárnap azt mondta, Svédország nem hajlandó segítséget nyújtani a Szíriában elfogott állampolgárai visszatéréséhez, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakoztak.
Vágólapra másolva!

„Nem. Következetesek voltunk ebben a kérdésben. Svédország és a külügyminisztérium is 2011 óta nem tanácsolja a térségbe történő utazásokat. Azok, akik mégis megteszik ezt, ne számítsanak Svédország semmiféle konzuli segítségére" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor ellenezte, hogy az iszlamistákat megfosszák svéd állampolgárságuktól, mert ez szerinte ellentétes lenne a nemzetközi joggal.

A svéd titkosszolgálat (SAPO) szerint

2012 óta háromszázan hagyták el a skandináv államot, hogy Irakban vagy Szíriában csatlakozhassanak az olyan dzsihadista szervezetekhez, mint az Iszlám Állam.

A SAPO közölte azt is, hogy 18 és 30 év közötti fiatalokról van szó, akik a királyság területén születtek, és egyik, vagy mindkét szülejük bevándorló. A titkosszolgálat szerint mintegy százötvenen közülük visszatértek Svédországba.