Thilo Sarrazin író és közgazdász, a német jegybank egykori elnökének a véleménye alapján a jogos kritikát nem lehet úgy elhallgattatni, hogy a másképp gondolkodókat – mint őt – kizárják Németország Szociáldemokrata Pártjából (SPD). Sarazzinnak 2009-ben egyébként azért kellett lemondania - Christian Wulff akkori államfő nyomására – a jegybank (Bundesbank) vezetői tisztségéből, mert bevándorlásellenes kijelentéseket tett.

„Január 17-én csöngetett a postás, majd átadta Lars Klingbeil, az SPD főtitkárának levelét. Ahogy vártam, a pártból való kizárásomról szóló ismételten benyújtott indítványról volt szó" - közölte a 74 éves Thilo Sarrazin, egykori szociáldemokrata-közeli közgazdász. 

Thilo SarrazinForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

A német sajtóban terjedő cikket a Mandiner vette észre

A főtitkár már december 20-án bejelentette a sajtónak, hogy megpróbálnak újra kizárni a pártból. A legutóbbi kizárási indítványnál, nyolc évvel ezelőtt Andrea Nahles volt a főtitkár, aki most az SPD elnöke.

Ő kudarcot vallott akkor, és Lars Klingbeilnek sem fog jobban sikerülni, hiszen egy politikai párt nem igazságvizsgáló bizottság, amely egy szakkönyv tartalmáról, annak szerzőjéről ítélkezhet- mondta Sarrazin.

Az ismét benyújtott kizárási indítvány jól mutatja a szűkebb pártvezetés körében uralkodó kétségbeesés mértékét.

A szövetségi felmérésekben az SPD hónapok óta 14-15 százalék között mozog,egy szinten az AfD-vel, és az európai parlamenti választás időpontja (május 26.) egyre közeledik.

Bármilyen alacsony is ez az érték, mindig egyre mélyebbre süllyed.

A legfrissebb bajorországi felmérésben (Forsa Intézet) az SPD alulmúlja még a legutóbbi tartományi parlamenti választáson elért egyszámjegyű eredményét is, és jelenleg 6 százalékon áll.

Gerhard Schröder, volt szociáldemokrata kancellár néhány napja megpróbálta behúzni a vészféket és nyilvánosan kemény támadást intézett Andrea Nahles pártvezér ellen. Semmit sem ért a gazdasághoz, de még az öltözködéshez sem – kritizálta Schröder.

Ez a pártvezetés azonnali tiltakozását váltotta ki.

Az európai választás előtt Andrea Nahles biztosan nem fog megbukni, de kérdés: mennyi tekintélye maradt még? - fűzte hozzá az egykori kancellár.

A születésszámokban a hatvanas évek végén bekövetkezett törés óta ötven év telt el. Ebben az időszakban, húsz éven keresztül az SPD adta Németország kancellárját, harminc éven keresztül pedig a nyugdíjügyekért felelős minisztert. A párt ez idő alatt szinte semmit nem tett a születésszámok csökkenése ellen, most pedig jobban elfojtja a problémát, mint valaha - hívta fel rá a figyelmet Sarrazin.

Ehelyett asszisztáltak ahhoz, hogy megnyissák a határokat az alacsony képzettségűek tömeges bevándorlása előtt, ami ellen máig nincs semmilyen elképzelésük - közölte nézőpontját.

Ezt a polgárok is észlelték, ezért is vonják meg bizalmukat attól az SPD-től, amely korábban még a kisemberek védőbástyájának számított.

„Ezt a bizalmat nem lehet rendszertelen, szociálisan igazságtalan, az adófizetők terhére osztogatott pénzjuttatásokkal visszaszerezni, és a jogos kritikát sem lehet úgy elhallgattatni, hogy a másképp gondolkodókat – mint engem – kizárják a pártból" - tette hozzá Sarrazin.

Thilo Sarrazin 2002-2009 között a német jegybank elnöke volt, de Christian Wulff akkori államfő nyomására lemondatták a tisztségéről, mert bevándorlásellenes kijelentéseket tett.

A közgazdász azóta az írásnak szenteli idejét, műveiben a harmadik világbeli migráció negatív hatásaira hívja fel a közvélemény figyelmét, emiatt pedig a bevándorláspártiak célpontjává vált.