Megfosztaná német útlevelüktől a kettős állampolgárságú dzsihadistákat a CDU

2019.02.25. 18:23

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormánypárt megfosztaná német állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet azon tagjait, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek.

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára a párt testületeinek hétfői ülését követően azt mondta, hogy a koalíciós szerződés tartalmaz egy erre vonatkozó megállapodást.

Mint mondta, a CDU elvárja a koalíciós partner szociáldemokraták igazságügyi miniszterétől, Katarina Barleytől, hogy a lehető leghamarább megteremtse annak jogi alapját, hogy a kettős állampolgár dzsihadistákat megfoszthassák német állampolgárságuktól.

Paul ZiemiakForrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

Ziemiak szerint az igazságügyi miniszter már hónapok óta hanyagol egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet a CDU vezette német belügyminisztérium terjesztett elő. Szerinte

ezeknek az embereknek a visszatérése nemzetbiztonsági kérdés Németország számára.

A kettős állampolgárok azonban csak mintegy harmadát teszik ki azoknak a németeknek, akik Irakban vagy Szíriában csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Ziemiak ugyanakkor azt is mondta, hogy a német alkotmány értelmében vissza kell fogadni azokat az iszlamistákat, akik csak német állampolgársággal rendelkeznek.

Donald Trump amerikai elnök február 16-i Twitter-üzenetében azt írta, hogy az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet kezére került szélsőségeseket elengedik, ha származási országuk nem fogadja vissza őket.

Donald TrumpForrás: AFP/Saul Loeb

Trump egyben felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el.

A német hatóságok adatai szerint 2013 óta több mint ezer ember utazott Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba.