Továbbra is akadályozzák a segélyek behozását Venezuelába

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány szankciókkal sújtott venezuelai politikusokat a határon veszteglő segélyszállítmányok bejutásának akadályozása miatt. Közben Mike Pence alelnök Bogotában a Lima Csoport tanácskozásán a Maduro-kormányra gyakorolt nyomás növelésére szólított
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyminisztérium által közzétett közlemény szerint a kormányzat négy, Nicolás Maduro elnökhöz közelállónak tartott kormányzót sújtott szankciókkal. Közülük ketten a Kolumbiával határos északnyugati tartományok – Zulia és Apure – vezetői.

– fogalmaz a közleményt aláíró Steve Mnuchin pénzügyminiszter. A tárcavezető hozzátette, hogy mind a négy kormányzó Maduro elnök szövetségese és döntésével csak meghosszabbítja a venezuelai nép szenvedését.

Zulia kormányzóját, Omar Jose Prieto Ferandezt a pénzügyminisztérium úgy jellemezte, mint akinek állama a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem és a bérgyilkosságok fészke. Ramon Alonso Carrizalez Rengifo apurei kormányzóról a tárca közleménye azt állítja, hogy "támogatta" az ellenzéki tüntetők elleni fenyegetéseket és erőszakos fellépést.

Az új szankciók foganatosításával egyidejűleg Mike Pence amerikai alelnök a kolumbiai fővárosban a 14 országot tömörítő, úgynevezett Limai Csoport tanácskozásán bejelentette, hogy

további 56 millió dollár értékű humanitárius segély küldésére készül.

Az amerikai alelnök arra szólította fel a Limai Csoporthoz tartozó országokat, hogy növeljék nyomásukat a Maduro-kormányra. "Arra szólítjuk fel a Lima Csoport nemzeteit, hogy azonnali hatállyal fagyasszák be a PDVSA (a venezuelai állami olajvállalat) vagyonát, az országaikban lévő venezuelai részvények tulajdonjogát adják át Maduro csatlósaitól Guaidó elnök kormányának" – fogalmazott Pence.