Már több mint kétszázan haltak meg kanyaróban a Fülöp-szigeteken

2019.02.26. 18:23

Legalább 203 ember halt meg az idén a Fülöp-szigeteken kanyarójárványban, a fertőzöttek száma pedig meghaladja a 12 700 főt - közölte kedden az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala a Twitter-oldalán.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala adatai szerint a betegek 57 százaléka öt évesnél fiatalabb gyerek. Az ENSZ hivatala emlékeztetett, hogy a tavalyi év azonos időszakában 2700 kanyarós esetet regisztráltak, és a betegségben 25-en haltak meg.

A tömeges megbetegedések oka a vakcinahiány, illetve a lakosság oltásokkal szembeni bizalmatlansága lehet. (a kép illusztráció)Forrás: Thinkstock

A Manila Bulletin című helyi angol nyelvű lap korábban azt írta, hogy a Fülöp-szigeteki hatóságok szerint egyrészt a vakcinahiány, másrészt a lakosság oltásokkal szembeni bizalmatlansága lehet az oka a tömeges megbetegedéseknek.A kanyaró Manilában és környékén, valamint Luzon szigetének középső és déli részén, illetve a Visayan-szigeteken jelent meg.

Az Egészségügyi Világszervezet nemrég figyelmeztetett, hogy világszerte kétszeresére nőtt a bejelentett kanyarós esetek száma 2018-ban az előző évihez képest.

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, főleg gyerekeket támad meg. Lázzal, köhögéssel jár, és az egész testen kiütéseket okoz.