A Vatikán is vizsgálatot indít a pedofíliáért elítélt bíborossal szemben

Horizontal Australian Cardinal George Pell looks on as he makes a statement at the Holy See Press Office, Vatican city on June 29, 2017 after being charged with historical sex offences in a case that has rocked the church.
Cardinal Pell says on June 29 th
George Pell
Vágólapra másolva!
A szexuális visszaélés miatt első fokon elítélt George Pell ausztrál bíboros elveszítette vatikáni tisztségét, és az őt érintő ügyben a Hittani Kongregáció is vizsgálatot indít - jelentette be az ideiglenes szentszéki szóvivő.
Vágólapra másolva!

Alessandro Gisotti a közösségi médiában jelentette be, hogy George Pell nem vezeti többé a Vatikán pénzügyi titkárságát, amit az utóbbi öt évben irányított.

Valójában a bíboros mandátuma az utóbbi napokban lejárt, és nem hosszabbították meg.

Gisotti hozzátette, hogy a Pell bíborossal szemben született első fokú ítélet után a vatikáni Hittani Kongregáció is foglalkozik az üggyel a kánonjog előírta ütemezés és mód szerint.

A szóvivő az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy

Pell bíboros elítélése sokként érte a Vatikánt,

ahol vasárnap fejeződött be a kiskorúak védelmére megrendezett püspöki tanácskozás. Hozzátette, hogy az egyház megvárja a fellebbezés eredményét.

A 77 éves George Pellt kedden bűnösnek találták egy gyermekmolesztálási ügyben. A bíboros a vád szerint 22 évvel ezelőtt, érsekségének helyszínén, a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház sekrestyéjében

öt ízben követett el szexuális visszaélést a helyi fiúkórus 13 éves tagjai ellen.

Az elkövetett bűncselekmények mindegyike akár 10 év börtönnel büntethető. A bíróság március 13-án jelenti be, hogy milyen büntetést szab ki Pellre. A magát ártatlannak valló bíboros ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

Pell bíboros a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, akit pedofília miatt elítéltek.

1996 és 2001 között Melbourne, 2001 és 2014 között Sydney érseke, Ausztrália prímása volt. XVI. Benedek pápa idején merült fel vele szemben a gyerekeken elkövetett visszaélés vádja, ezért Pell bíborost akkor nem választották meg a papi kongregáció elnökének. Ferenc pápa megválasztása után azonban a vatikáni reformokat kidolgozó bíborosi tanács tagja lett, majd a pápa 2014-ben kinevezte a vatikáni pénzügyi átalakítás vezetőjének.

Ezt a tisztségét azt követően is megtartotta, hogy 2017-ben a Vatikánból visszatért Ausztráliába, hogy ott bíróság elé álljon.

A papi visszaélés egykori áldozata, a brit Peter Saunders korábban Pell bíboros lemondását sürgette, hangsúlyozva, hogy az ausztrál egyház volt vezetője semmibe vette az ausztrál hatóságok készítette jelentést a papok elkövette erőszakról. Saunders kezdetben tagja volt a kiskorúak védelmében Ferenc pápa által létrehozott vatikáni bizottságnak, amelyből 2016 februárjában kilépett.

Ezzel egy időben az ausztrál hatóságok vizsgálatot kezdeményeztek Brisbane érseke, Mark Benedict Coleridge-dzsel szemben is, aki a kiskorúak védelmére megtartott vatikáni püspöki tanácskozás vasárnapi záró miséjén a homíliát mondta.