Ellopták egy 800 éves keresztes lovag múmiájának a fejét a dublini St. Michan-templom kriptájából.

A csonkítást egy idegenvezető fedezte fel hétfő délután, amikor látogatókat akart beengedni a templomba. Az eset miatt egy ideig nem fogad turistákat a templom.

Az ír katolikus egyház közleménye szerint a kripta súlyos károkat szenvedett és több múmiát, köztük egy 400 éve élt apáca maradványait is megszentségtelenítették.

A keresztes lovag testét felfordították, lefejezték és a fejét elvitték.

Pierpoint szerint a vandálok egy tömör acélból készült belső kaput is elvittek, ám a legfontosabb feladat most a kripta megóvása, ugyanis a szabad levegő beáramlása miatt a maradványok oszlani kezdhetnek.

Michael Jackson dublini érsek a Le Figaro szerint azt mondta: megdöbbentette, hogy egy régi temetkezési helyet vettek célba a vandálok, és hogy megszentségtelenítették a maradványokat. 

A St. Michan templom már 1996-ban is vandalizmus áldozata lett, amikor egy csapatnyi tinédzser betört a kriptába, és számos múmiát kirángatott a koporsójából. „A földre cibálták őket és a jelek szerint fociztak a fejükkel” – idézte fel Pierpoint, hozzátéve, hogy az őröknek akkor szerencsére sikerült elkapniuk az elkövetőket.

Az 1996-os betörést követően a kriptát lezárták egy hétre, hogy helyreállítsák a károkat.

Az ír rendőrség jelenleg a templom biztonsági kameráinak felvételeit vizsgálja.

A templomot 1095-ben építették, és évente 28 ezer látogatója van.