Megkezdődött Vietnám fővárosában, Hanoiban Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-korai vezető második csúcstalálkozója. A megbeszélés fő témája Észak-Korea atomfegyver-mentesítése, ami gyakorlatba ültetésére jelenleg kevés esély mutatkozik.

Az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetőjének a csúcstalálkozóját megelőzte Mike Pompeo külügyminiszter és Pham Binh Minh vietnámi miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter keddi megbeszélése, ahol elsősorban a biztonságpolitikai kérdésekről és a két állam közös stratégiai érdekeiről esett szó az Indo-Csendes-óceáni térségen belül.

A mai napon Donald Trump a hanoi elnöki palotában előbb Nguyen Phu Trong vietnámi államfővel, majd pedig Nguyen Xuan Phuc miniszterelnökkel találkozott.

Nguyen Phu Trong vietnámi államfő és Donald Trump amerikai elnök kezet fog tárgyalásuk megkezdése előtt Hanoiban 2019. február 27-én. A háttérben Ho Si Minhnek, a Vietnámi Kommunista Párt néhai alapítójának és vezetőjének a mellszobra láthatóForrás: MTI/EPA/Pool/Luong Thai Linh

A két találkozó főleg a bilaterális gazdasági kapcsolatok megerősítéséről szólt.

Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Washington a vietnámi gazdasági-pénzügyi jelenlétben még inkább Kína versenytársa kíván lenni.

Nguyen Xuan Phuc vietnámi kormányfő és Donald Trump amerikai elnök megbeszélést folytat Hanoiban 2019. február 27-énForrás: MTI/EPA/VNA/-

 A Fehér Ház közben tudatta, hogy Donald Trump és Kim Dzsongun helyi idő szerint 17:30-tól (közép-európai idő szerint 11:30-tól) folytat egy rövid, húszperces megbeszélést négyszemközt.

A megbeszélést díszvacsora követi az ötcsillagos Sofitel Legend Metropole Hotel épületében.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a találkozó előtt Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök a barátjának nevezte a phenjani vezetőt, kiemelve, hogy Vietnám virágzik, Észak-Korea pedig rövid időn belül ugyanezt élhetné meg, ha végrehajtaná a nukleáris leszerelést.

Hozzátette: a történelemben szinte páratlan lehetőség előtt áll Észak-Korea és barátja, Kim Dzsongun.

Az Al Jazeera beszámolója alapján Hanoi népi bizottságának az elnöke (a főpolgármesteri tisztség vietnámi megfelelője), Nguyen Duc Chung arra hívta fel a főváros honlapján közzétett nyilatkozatában a helyiek figyelmét, hogy öltözzenek ünnepi viseletbe, díszítsék fel Hanoit zászlókkal és virágokkal, a csúcstalálkozóra érkező külföldieket pedig szívélyesen üdvözöljék.

Amerikai és vietnámi zászlót lengető úttörők Donald Trump amerikai elnök érkezésére várnak HanoibanForrás: MTI/AP/Hau Dinh

A fényképek és a videófelvételek alapján a fővárosiak eleget tettek Nguyen Duc Chung felhívásának. 

Vietnámi és amerikai zászlót lengetnek emberek a kormányfői hivatal előtt Donald Trump amerikai elnök távozásakor HanoibanForrás: MTI/AP/Evan Vucci

A találkozó helyszíne előtt rengeteg újságíró várakozik.

A hanoi Sofitel Legend Metropole Hotel épületében Donald Trump és Kim Dzsongun a kétoldalú megbeszélésük előtt rövid sajtótájékoztató keretén belül válaszoltak újságírói kérdésekre – írja a Reuters.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető a Sofitel Legend Metropole Hotel épületében kezet fognak 2019. február 27-énForrás: AFP/Saul Loeb

Trump az egyik újságíró kérdésére azt felelte, hogy nem hátrál ki Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének a terve alól. A másik kérdés arra vonatkozott, hogy a mostani tárgyaláson megszületik-e az 1950-ben kezdődött koreai háborút lezáró békeszerződés. Az amerikai elnök azt válaszolta, hogy később fog ez eldőlni.

Ezt követően Trump reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a megbeszélése Kim Dzsongunnal.

Az amerikai elnök szerint – amennyiben teljesíti Phenjan Washington feltételeit – akkor Észak-Korea előtt nagy jövő áll, hiszen az országnak hatalmas gazdasági potenciálja van, amit eddig nem használt ki. 

Kim Dzsongun semmi konkrét dolgot nem mondott, csupán azt, hogy – szerinte –eredményes lesz a csúcstalálkozó, az eredménynek pedig majd mindenki fog örülni.

A rövid sajtótájékoztatót egy húszperces megbeszélés követte, amin Trumpon és Kimen kívül részt vett két tolmács is.

Ezután következett a díszvacsora, amire hivatalos volt amerikai részről Mike Pompeo külügyminiszter és Mick Mulvaney kabinetfőnök, észak-koreai részről pedig Kim Dzsongcshol – aki Kim Dzsongun bátyja – és Ri Dzsongho külügyminiszter is.

A tárgyalások a két fél között csütörtökön folytatódnak.