Az atomfegyverek használata sem kizárt az indiai-pakisztáni konfliktusban

indiai-pakisztáni konfliktus
Katonák és tűzoltók egy lelőtt indiai harci repülőgép roncsánál a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól 20 km-re fekvő Garend Kalanban 2019. február 27-én. A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe, egy indiai pilótát elfogtak. A Kasmír területén lelőtt gép két pilótája, valamint egy civil életét vesztette. A két ország között a Pakisztán által vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi államban egy indiai félkatonai szervezet ellen elkövetett, több mint 40 halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet után éleződött ki a feszültség.
Vágólapra másolva!
Nem valószínű, de nem is lehet kizárni annak esélyét, hogy India és Pakisztán atomfegyvert vet be egymás ellen - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A szakértő azt mondta, hogy

a két országnak 1971 óta nem volt olyan súlyos konfliktusa, mint a mostani, amikor a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet szerdán, miután behatolt az ország légterébe.

Katonák és tűzoltók egy lelőtt indiai harci repülőgép roncsánál a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól 20 km-re fekvő Garend Kalanban 2019. február 27-én. A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe, egy indiai pilótát elfogtak. A Kasmír területén lelőtt gép két pilótája, valamint egy civil életét vesztette. A két ország között a Pakisztán által vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi államban egy indiai félkatonai szervezet ellen elkövetett, több mint 40 halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet után éleződött ki a feszültség. Forrás: MTI/EPA/Farúk Hán

A szerdai incidens előzménye, hogy a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén február 14-én a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport által elkövetett merénylet megtorlásaként kedden indiai gépek megelőző csapást hajtottak végre Pakisztán területén iszlamista fegyveresek táborai ellen.

India a pakisztáni titkosszolgálatot gyanúsítja az iszlamisták támogatásával.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő Kékesi Donát

Gyarmati István szerint az bizonyos, hogy a merénylők Pakisztánból érkeztek, de az nem bizonyított, hogy a pakisztáni kormányzatnak köze van támadáshoz.

- mondta az M1-en Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.