A kanadai miniszterelnök köréig is elérhet a korrupciós botrány

Horizontal (FILES) In this file photo taken on November 04, 2015, Canadian Prime Minister Justin Trudeau speaks with Minister of Justice Jody Wilson-Raybould during a swearing-in ceremony at Rideau Hall, Wednesday Nov.4, 2015 in Ottawa. - Canada's top bur
Jody Wilson-Raybould és Justin Trudeau - korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Justin Trudeau kanadai kormányfő lemondását követelte Andrew Scheer, az ellenzéki Konzervatív Párt vezetője, miután a napokban az egyik miniszter lemondott egy korrupciógyanús ügy kapcsán.
Vágólapra másolva!

Jody Wilson-Raybould igazságügyi, majd veteránügyi miniszter február közepén távozott a kormányból, miután kanadai sajtójelentések szerint előbbi megbízatása idején Justin Trudeau hivatalából nyomást gyakoroltak rá, hogy elnéző legyen a korrupciógyanúba keveredett SNC-Lavalin építőipari céggel. A vállalat a gyanú szerint líbiai tisztségviselőket vesztegetett meg.

Jody Wilson-Raybould a lemondását követően a kanadai parlament alsóházának igazságügyi bizottsága előtt azt mondta: szembesítette Trudeau-t azzal, hogy nyomást gyakorolnak rá az SNC-Lavalin ügyében. Közölte továbbá, hogy kormánytisztviselők folyamatos nyomás alá helyezték tavaly szeptember és december között, hogy az építőipari vállalat pénzbírságot kapjon ahelyett, hogy perbe fogják. Mindazonáltal hozzátette: nem gondolja, hogy a nyomásgyakorlás illegális volt.

Jody Wilson-Raybould és Justin Trudeau - korábbi felvétel Forrás: AFP/POOL/Adrian Wyld

Andrew Scheer szerdán kijelentette: Trudeau "nem tudja tiszta lelkiismerettel tovább vezetni ezt a népet". Egyúttal sürgette a hatóságokat, hogy indítsanak nyomozást az ügyben. Jody Wilson-Raybould 2015 novemberétől és 2019 január közepéig vezette az igazságügyi tárcát. Ezt követően a veteránügyi minisztérium élén állt a kormányból való távozásáig.

A kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatón reagált Scheer követelésére, elutasítva azt. Közölte: a kanadaiaknak hónapokon belül lehetőségük lesz dönteni arról, hogy ki legyen a kormányfő és milyen párt alakítson kormányt. Határozottan kitartott azon állítása mellett, hogy sem ő, sem a stábja nem járt el helytelenül az SNC-Lavalin ügyében. Hozzátette, a legkevésbé sem ért egyet Jody Wilson-Raybould állításaival.

A Reuters hírügynökség szerint az ügy már politikai válsággal ér fel Kanadában, és csökkentheti Trudeau Liberális Pártjának esélyeit az októberi parlamenti választásokon.