Szijjártó Péter: A magyar szuverenitás nem sérülhet

Az autóipari alkatrészgyártó Enmech Hungary Kft. bővíti üzemét Pécelen
Budapest, 2019. február 15. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a japán tulajdonú Enmech Hungary Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 15-én. Az autóipari alkatrészgyártó cég 6,4 milliárd forint értékben bővíti péceli üzemét, a legalább 250 új munkahelyet teremtő beruházást a kormány 641 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Magyarország kormánya közötti védelmi együttműködés megújítása során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a magyar szuverenitás ne sérülhessen – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta, már a szövegjavaslat preambulumában is több ponton utalnak magyar jogszabályokra. Emellett az ország NATO-s és európai uniós kötelezettségeivel is összhangban van a szöveg – fűzte hozzá.

A mostani megállapodás az 1997-ben kötött szerződés modernizálása, ahhoz képest csak néhány újdonságot tartalmaz. Új elem például, hogy rögzíti,

az Egyesült Államok infrastrukturális fejlesztéseket hajtana végre magyarországi honvédségi objektumokban:

Tatán, Várpalotán, Kecskeméten és Pápán. A miniszter kiemelte: a külföldi csapatmozgások, külföldi csapatok állomásoztatásáról szóló alaptörvényi rendelkezéshez ragaszkodtak, ez okozott csúszást a tárgyalásokban. Kiemelte: minden egyes csapatmozgást, műveletet, jelentősebb katonai aktust a továbbiakban is a megfelelő közjogi aktusnak kell megelőznie.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter kiemelte: fontos szempont volt a büntetőhatóság kérdése. E tekintetben is a jelenleg hatályban lévő megállapodást őrizték meg. Magyarország lemond az elsődleges büntetőjog hatályosságáról, súlyos bűncselekmény esetén van másként.

Mint hozzátette: az Egyesült Államok hasonló megállapodást kötött az elmúlt időszakban a három balti országgal, Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával. Mindegyik ország parlamentje ratifikálta azt. Három tárgyalás zajlik jelenleg is, Magyarország mellett Szlovákiával és Norvégiával.

Új korszak a politikai kapcsolatokban

A miniszter elmondta, az Egyesült Államok és Magyarország között kétoldalú kapcsolatok

három pillére közül eddig kettő – a védelmi és a gazdasági – jól működött.

A politikai kapcsolatokat viszont teljesen újra kellett építeni. A két ország közötti kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában teljesen új korszak kezdődött, amikor a jelenlegi republikánus elnököt választották meg az amerikaiak – közölte Szijjártó Péter.

A két ország katonai együttműködését szabályozó úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodás (Defense Cooperation Agreement, DCA) megújításáról szóló első tervezet 2017 novemberében készült. Tavaly februárban döntöttek arról, hogy magyar részről a Külgazdasági és Külügyminisztérium felel a tárgyalásokért. Az amerikai külügyminiszter közelmúltbeli látogatása nyomán született meg a jelenlegi szövegtervezet.

A miniszter jelezte: a tárgyalódelegációk által lezárt szöveg csak javaslat, ha a kormány aláírja, a parlament ratifikációjára van szükség a hatályba lépéshez; ezt megelőzően viszont kérik az Országgyűlés honvédelmi bizottságának véleményét.