Sztrájkoló újságírókat tartóztattak le Algériában

2019.02.28. 14:26

A cenzúraellenes tüntetésen legalább 40 újságírót vettek őrizetbe. A sajtómunkások többek között azért lázadtak fel, mert nem tudósíthattak az országban egy hete tartó tüntetésekről. 

A szakma minden területéről - legyen az írott, elektronikus, állami vagy magán - érkezett újságírók tartottak ülősztrájkot a Sajtószabadság téren, tiltakozva a rájuk nehezedő nyomás miatt, nevezetesen, hogy "feletteseik korlátozzák a munkájukat", nem tudósíthatnak szabadon az országban mintegy egy hét óta tartó, jelentős tömegeket felvonultató tüntetésekről. A múlt heti demonstrációkat a rendőrség könnygázzal oszlatta szét. Több tucat embert vettek őrizetbe a közrend megzavarása, biztonsági erők megtámadása vagy vagyoni kár okozása címén.

A rendőrök könnygázt is bevetettek a tömeg ellenForrás: AFP/Ryad Kramdi

A tüntetések oka, hogy az országot húsz éve irányító, betegeskedő, 81 éves elnök, Abdel-Azíz Buteflika február elején bejelentette: ismét indul az áprilisra kitűzött elnökválasztáson, immár ötödször.

Az újságírók - főleg az elektronikus média képviselői - arról számoltak be az AFP tudósítójának, hogy feletteseik napokig korlátozták a tüntetésekről szóló jelentéseket, még a magántulajdonban lévő tévéknél, rádióknál is, mert ezek tulajdonosai a hatalomhoz közel álló üzletemberek. Csak akkor kezdték el engedni a tudósításokat, amikor az újságírók már nyilvánosan panaszkodtak a cenzúrára.