Sztrájkoló újságírókat tartóztattak le Algériában

Algéria, ülősztrájk, sztrájk, újságíró
Algerian policemen detain a protester participating in a rally organised by journalists against alleged censorship of coverage of protests against a fifth term for veteran President Abdelaziz Bouteflika in Algiers on February 28, 2019. - Algerian police arrested a dozen journalists participating in the rally, as around 100 print and broadcast journalists, working for both state-owned and private outlets, joined the demonstration in central Algiers against reporting restrictions they say have been imposed by media bosses on the protests that broke out last Friday. (Photo by RYAD KRAMDI / AFP)
Vágólapra másolva!
A cenzúraellenes tüntetésen legalább 40 újságírót vettek őrizetbe. A sajtómunkások többek között azért lázadtak fel, mert nem tudósíthattak az országban egy hete tartó tüntetésekről. 
Vágólapra másolva!

A szakma minden területéről - legyen az írott, elektronikus, állami vagy magán - érkezett újságírók tartottak ülősztrájkot a Sajtószabadság téren, tiltakozva a rájuk nehezedő nyomás miatt, nevezetesen, hogy "feletteseik korlátozzák a munkájukat", nem tudósíthatnak szabadon az országban mintegy egy hét óta tartó, jelentős tömegeket felvonultató tüntetésekről. A múlt heti

demonstrációkat a rendőrség könnygázzal oszlatta szét.

Több tucat embert vettek őrizetbe a közrend megzavarása, biztonsági erők megtámadása vagy vagyoni kár okozása címén.

A rendőrök könnygázt is bevetettek a tömeg ellen Forrás: AFP/Ryad Kramdi

A tüntetések oka, hogy az országot húsz éve irányító, betegeskedő, 81 éves elnök, Abdel-Azíz Buteflika február elején bejelentette: ismét indul az áprilisra kitűzött elnökválasztáson, immár ötödször.

Az újságírók - főleg az elektronikus média képviselői - arról számoltak be az AFP tudósítójának, hogy feletteseik napokig korlátozták a tüntetésekről szóló jelentéseket, még a magántulajdonban lévő tévéknél, rádióknál is, mert ezek tulajdonosai a hatalomhoz közel álló üzletemberek. Csak akkor kezdték el engedni a tudósításokat, amikor az újságírók már nyilvánosan panaszkodtak a cenzúrára.