A kínai külügyminisztérium szombaton ismét bírálta Kanadát, amiért úgy döntött, hogy elindítja a Huawei kínai távközlési óriáscég pénzügyi igazgatójának, Meng Van-csounak az Egyesült Államok által kezdeményezett kiadatási eljárását.

Lu Kang külügyi szóvivő hangoztatta, hogy Meng önkényes őrizetben tartása a törvényes jogok súlyos megsértését jelenti,egyben szembemegy a kínai nép érdekeivel. Ez egy súlyos politikai incidens - tette hozzá.

A szóvivő egyben arra szólította fel az Egyesült Államokat: vonja vissza a letartóztatási parancsot a cégvezető ellen,akinek szerdán kell megjelennie Kanada Brit Columbia tartományának bírósága előtt.

Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatatott Meng Van-csouForrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az ottawai igazságügyi minisztérium egy nappal korábban, pénteken jelentette be: Washington elegendő bizonyítékot mutatott be ahhoz, hogy megkezdjék a kiadatási eljárást, amelynek végén várhatóan kiadják Menget az Egyesült Államoknak. Ennek első lépéseként március 6-án meghallgatást tartanak, amikor kitűzik a határozathozatal idejét.
Meng Van-csou - akit decemberben tartóztattak le Kanadában, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték - tagadja az amerikai kormányzat vádjait, és harcol a kiadatása ellen.

A Huawei szerint "indokolatlanul üldözik" a vállalatot, ezért korábban is kérte, hogy Washington vonja vissza a Meng Van-csou elleni letartóztatási parancsot, Kanada pedig ne adja ki őt az Egyesült Államoknak.

Januárban a washingtoni igazságügyi minisztérium vádat emelt a cég és annak pénzügyi igazgatója ellen. Az amerikai hatóságok több szálon folytatnak vizsgálatot a Huawei ellen. Azzal vádolják, hogy leányvállalatai segítségével megsértette az Irán elleni szankciókat, valamint azt feltételezik, hogy műszaki és kereskedelmi titkokat lopott el amerikai cégektől.

Pénteken Kína ottawai nagykövetsége elítélte a legutóbbi kanadai döntést, és tiltakozott a jogi eljárás folytatása ellen. A képviselet közleménye szerint politikai üldöztetésről van szó.  

A Huawei nem adott ki sajtóközleményt a döntésről, az igazgató védői viszont igen, ebben azt írják, a kanadai igazságügyi miniszter olyan vádpontokat illetően hagyta jóvá a kiadatás megkezdését, amely az Egyesült Államokban bűncselekménynek vélt magatartás, Kanadában nem minősül annak. Ez sérti a kettős bűncselekmény alapjául szolgáló kiadatási elvet. Azt írják, Meng Van-csou továbbra is ártatlannak tartja magát, és az Egyesült Államok felé irányuló kiadatást a joggal való visszaélésnek tekinti, valamint továbbra is várja jogainak védelmét és érvényesítését a kiadatási eljárás bírósági szakaszában.