Soros lengyel alapítványa Varsó elleni hadüzenetre szólítja fel Brüsszelt

Soros György
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 20: Founder and Chair, Soros Fund Management and the Open Society Foundations George Soros attends 2016 Concordia Summit - Day 2 at Grand Hyatt New York on September 20, 2016 in New York City. (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for Concordia Summit)
Vágólapra másolva!
A Stefan Batory Alapítványt Soros György pénzéből hozták létre 1988-ban, és ma is a bevándorláspárti spekuláns finanszírozza. A sorosista szervezet célja a nyílt társadalom promotálása, és a közel-keleti migránsok befogadásának az elősegítése. Folyamatosan harcolnak a bevándorlásellenes, konzervatív lengyel kormány ellen, ezúttal arra szólították fel Brüsszelt, hogy gyakoroljon nyomást Varsóra, különben – szerintük – széteshet az Európai Unió. Nemrég pedig az alapítvány ellen - Romániában - nyomozást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT).
Vágólapra másolva!

A varsói székhelyű Stefan Batory Foundation (Alapítvány) kiadott egy dokumentumot, amelyben arra szólítják fel a Brüsszelt, hogy lépjen fel határozottabban a bevándorlásellenes, konzervatív lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) ellen, mert véleményük alapján Varsó veszélyezteti az egész Európai Unió működését – közölte a Sputnik nevű orosz hírportál romániai és moldovai kiadása. Szerintük már az EU léte a tét.

A sorosista alapítvány konkrétabban a jogállamiság és az igazságszolgáltatás témaköreiben vár el erőteljes nyomásgyakorlást Brüsszeltől.

Az általuk kiadott dokumentum dicséri az Európai Bizottság Lengyelország elleni eddigi fellépését, ugyanakkor nem találja azt elégségesnek. A Stefan Batory Foundation az elmúlt években – PiS-kormány elleni uszítás mellett – leginkább azzal foglalkozott, hogy

Ezek érdekében több ezer úgynevezett „szakembernek" és (ál)cilvil szervezetnek nyújtottak képzési lehetőséget.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, szerdán Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter Szijjártó Péter magyar kollégával tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten.

Jacek Czaputowicz – többek között – arról beszélt, hogy

Brüsszel azért támadja a varsói kormányt, mert az bevándorlásellenes.

Szijjártó Péter pedig kijelentette, hogy

Mivel foglalkozik a Stefan Batory Foundation?

A lengyelországi Stefan Batory Foundationt Soros György pénzügyi támogatásával hozták létre 1988-ban.

Soros György Forrás: Getty Images for Concordia Summit/Bryan Bedder

Az alapítvány Lengyelországban működik, de kiterjed Romániára és Oroszországra is. A nevét fura módon Báthory István (1533–1586) erdélyi magyar fejedelemről (1571–1586) kapta, aki 1576 és 1586 között Lengyelország egyik legsikeresebb királya volt.

A Tűzfalcsoport oknyomozó portál adatai alapján a Batory Foundation 2014 óta

Az amerikai Bloomberg információi szerint ezek olyan szervezeteket is magukba foglalnak, amelyek a „parlamentáris demokrácia" előmozdításáért dolgoznak, de

alapvető feltétel mindegyikük számára, hogy egyetértsenek Soros céljaival.

Az amerikai bevándorláspárti spekuláns számos lengyel konzervatív közéleti személyiség véleménye alapján leginkább a katolikus értékeket próbálja gyengíteni, fellazítani Lengyelországban, amely értékeket támogat mind a mostani kormány, mind a népesség döntő többsége.

Romániában nyomozást indítottak a sorosista szervezet ellen

Az Origo november közepén megírta, hogy a România Liberă című konzervatív lap értesülései alapján

bűnszövetkezet létrehozása és pénzmosás gyanújával nyomozást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Romániában a kormányellenes megmozdulások tucatjait szervező, #Rezist nevű mozgalom ellen,

miután kiderült, hogy a gyanú szerint mintegy 15 millió dollárnyi illegális adományt kaptak a Batory Alapítványtól.

Forrás: Origo

A nyomozás jelenleg is folyik, részletek még nem szivárogtak ki.