A Stefan Batory Alapítványt Soros György pénzéből hozták létre 1988-ban, és ma is a bevándorláspárti spekuláns finanszírozza. A sorosista szervezet célja a nyílt társadalom promotálása, és a közel-keleti migránsok befogadásának az elősegítése. Folyamatosan harcolnak a bevándorlásellenes, konzervatív lengyel kormány ellen, ezúttal arra szólították fel Brüsszelt, hogy gyakoroljon nyomást Varsóra, különben – szerintük – széteshet az Európai Unió. Nemrég pedig az alapítvány ellen - Romániában - nyomozást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT).

A varsói székhelyű Stefan Batory Foundation (Alapítvány) kiadott egy dokumentumot, amelyben arra szólítják fel a Brüsszelt, hogy lépjen fel határozottabban a bevándorlásellenes, konzervatív lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) ellen, mert véleményük alapján Varsó veszélyezteti az egész Európai Unió működését – közölte a Sputnik nevű orosz hírportál romániai és moldovai kiadása. Szerintük már az EU léte a tét.

A sorosista alapítvány konkrétabban a jogállamiság és az igazságszolgáltatás témaköreiben vár el erőteljes nyomásgyakorlást Brüsszeltől.

Az általuk kiadott dokumentum dicséri az Európai Bizottság Lengyelország elleni eddigi fellépését, ugyanakkor nem találja azt elégségesnek. A Stefan Batory Foundation az elmúlt években – PiS-kormány elleni uszítás mellett – leginkább azzal foglalkozott, hogy előkészítse a lengyel társadalmat a közel-keleti migránsok befogadására, lebontsa a velük szemben táplált előítéleteket, illetve határozottan fellépett a lengyel médiában terjedő bevándorlásellenes tartalmakkal szemben.Ezek érdekében több ezer úgynevezett „szakembernek" és (ál)cilvil szervezetnek nyújtottak képzési lehetőséget.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, szerdán Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter Szijjártó Péter magyar kollégával tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten.

Jacek Czaputowicz – többek között – arról beszélt, hogy Brüsszel azért támadja a varsói kormányt, mert az bevándorlásellenes.Szijjártó Péter pedig kijelentette, hogy a brüsszeli bürokraták nemcsak a varsói, hanem a budapesti kormányt is támadják a szigorú migrációs politikája miatt.

Mivel foglalkozik a Stefan Batory Foundation?

A lengyelországi Stefan Batory Foundationt Soros György pénzügyi támogatásával hozták létre 1988-ban.

Soros GyörgyForrás: Getty Images for Concordia Summit/Bryan Bedder

Az alapítvány Lengyelországban működik, de kiterjed Romániára és Oroszországra is. A nevét fura módon Báthory István (1533–1586) erdélyi magyar fejedelemről (1571–1586) kapta, aki 1576 és 1586 között Lengyelország egyik legsikeresebb királya volt.

A Tűzfalcsoport oknyomozó portál adatai alapján a Batory Foundation 2014 óta 130 millió zlotyt (mintegy 32 millió eurót, átváltva 9,6 milliárd forintot) szórt szét különböző, a konzervatív és bevándorlásellenes varsói kormányt megbuktatni szándékozó szervezetek és szövetségeik között.Az amerikai Bloomberg információi szerint ezek olyan szervezeteket is magukba foglalnak, amelyek a „parlamentáris demokrácia" előmozdításáért dolgoznak, de alapvető feltétel mindegyikük számára, hogy egyetértsenek Soros céljaival.

Az amerikai bevándorláspárti spekuláns számos lengyel konzervatív közéleti személyiség véleménye alapján leginkább a katolikus értékeket próbálja gyengíteni, fellazítani Lengyelországban, amely értékeket támogat mind a mostani kormány, mind a népesség döntő többsége.

Romániában nyomozást indítottak a sorosista szervezet ellen

Az Origo november közepén megírta, hogy a România Liberă című konzervatív lap értesülései alapján bűnszövetkezet létrehozása és pénzmosás gyanújával nyomozást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Romániában a kormányellenes megmozdulások tucatjait szervező, #Rezist nevű mozgalom ellen, miután kiderült, hogy a gyanú szerint mintegy 15 millió dollárnyi illegális adományt kaptak a Batory Alapítványtól.

Forrás: Origo

A nyomozás jelenleg is folyik, részletek még nem szivárogtak ki.