Amerika elismeri a magyar diplomácia győzelmét az ukrán oktatási törvény ügyében

2019.03.04. 11:13

Amíg Ukrajna és Magyarország nem oldják meg a nyelvi kérdéssel kapcsolatos vitákat a jogalkotásban, Budapest blokkolni fogja Kijev euroatlanti törekvéseit. Ezt az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi erőinek korábbi parancsnoka, Ben Hodges altábornagy jelentette ki az "Odesszai viták. Ukrajna, a fekete-tengeri régió és a transzatlanti partnerek egyesülése" elnevezésű első nemzetközi konferencián, melyet a kulcsfontosságú kikötővárosban, Odesszában tartottak meg. A múlt héten pedig Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese szólította fel a nacionalista ukrán vezetést a diszkriminatív oktatási törvény megváltoztatására. Kijelenthetjük, hogy a témában a magyar diplomácia óriási győzelmet aratott.

„Nyelvi kérdések, oktatási jogszabályok Magyarország és Ukrajna között. Biztos vagyok abban, hogy nem értem ennek minden részletét, ezért úgy tűnhet, hogy ez egy kívülálló véleménye, de amíg ez a kérdés nyitott marad, addig elfelejthetik a NATO-t. Magyarország folyamatosan blokkolni fogja a NATO–Ukrajna bizottság munkáját" – hangsúlyozta Ben Hodges, aki 2014 és 2017 között az Egyesült Államok szárazföldi erőinek volt a parancsnoka - írja a Kárpátalja hetilap online kiadása ukrán hírügynökségek információira hivatkozva. 

Ben HodgesForrás: Sputnik/Stringer

Hodges elmondása szerint,

ha Ukrajnának komoly szándékai vannak a NATO iránti törekvésében, akkor el kell döntenie, hogy mi a fontosabb számára.Magyarán: Kijevnek engednie kell Budapest törekvéseinek a diszkriminatív, kisebbségellenes oktatási törvény körüli vita kapcsán, és végre kell hajtania a szükséges módosításokat.

Az Odesszai viták. Ukrajna, a fekete-tengeri régió és a transzatlanti partnerek egyesülése elnevezésű első nemzetközi konferencián részt vett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is.

Ebből is jól látszik, hogy Amerika szárazföldi erőinek korábbi parancsnoka egyértelmű üzenetet fogalmazott meg Kijev irányába.

Ahogy az Origo beszámolt róla, Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese a múlt hét elején részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nagyköveti értekezletén.

Gottemoeller asszony köszönetet mondott Magyarországnak azért, mert hazánk aktívan támogatja az Oroszországgal öt éve konfliktusban álló Ukrajnát.

Ezt követően felszólította a kijevi vezetést, hogy teljes egészében hajtsa végre a Velencei Bizottság ajánlásait a diszkriminatív oktatási törvény kapcsán.

A Velencei Bizottság azt javasolta Kijevnek, hogy halassza el a törvény hatálybaléptetését 2023-ra, ennek a hatálya alól pedig vonja ki a magániskolákat.

Ez megegyezik a magyar fél által követelt módosítások legfőbb pontjaival.

Amennyiben Kijev tényleg közeledni akar az észak-atlanti szövetséghez, akkor ezúttal kénytelen lesz törvénybe iktatni a Velencei Bizottság ajánlásait.

A magyar diplomácia tehát hatalmas győzelmet aratott, és sikerült elérnie, hogy a NATO szövetségeseink a kezdeti hezitálás, majd a kifejezetten ellenséges légkör után mégis hazánk mellé álljanak ebben a rendkívül fontos témában. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK