Az Egyesült Államok azonnali hatállyal visszaállítja az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státusát - jelentette be Gordon Sondland, az EU mellé rendelt amerikai nagykövet.

Levelében Sondland üdvözölte Sztavrosz Lambrinidisz kinevezését a távozó David O'Sullivan washingtoni uniós nagykövet helyére, illetve arról számolt be, hogy országa Mike Pompeo külügyminiszter utasítására visszaminősíti az EU külképviseletét állami szintre a nemzetközi szervezetek szintjéről.
Az Európai Unió páratlanul fontos szervezet, az Egyesült Államok egyik legértékesebb partnere a globális biztonság és prosperitás garantálásában - írta Sondland.

"Komoly erőt képvisel, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködik, a munkahelyteremtéstől és a gazdasági növekedéstől egészen a nemzetközi normák megállapításáig és a destabilizáló rezsimek ellenőrzés alatt tartásáig" - emelte ki.

Európa biztonsága és sikeressége elválaszthatatlan az Egyesült Államok biztonságától és sikerességétől - hangsúlyozta.

Az amerikai külügyminisztérium tavaly leminősítette az EU washingtoni külképviseletét.

A lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét.