A szaúdi hatóságok több mint egy éve fogva tartanak és rendszeresen kínoznak egy szaúdi-amerikai kettős állampolgárt - közölte vasárnap a férfi családja. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma még aznap megerősítette a hírt, miszerint a kettős állampolgárságú Válid Fitejhi-t származási országában bebörtönözték, korrupció vádjával. Az állítólagos kínzásról - egyelőre - nincsenek konkrét bizonyítékok.

A család hónapok óta igyekszik elérni Válid Fitejhi szabadon bocsátását, de most úgy döntöttek, a nyilvánossághoz fordulnak annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a rijádi és a washingtoni kormányzatra.

Dr. Válid FitejhiForrás: walid fitaihi

A kettős állampolgárságú férfi az amerikai George Washington Egyetemen tanult orvosnak, ezt követően pedig a Harvard Egyetemen vett részt mesterképzésen, szintén egészségügyi szakon – írja a Fox News.

2006-ban tért vissza Szaúd-Arábiában, hogy segítsen egy családja által alapított kórház működtetésében. Később televíziós műsorokban is szerepelt.

Fitejhit 2017 novemberében fogták el, amikor több tucat, az elithez tartozó személyt vettek őrizetbe a szaúdi hatóságok, korrupció elleni fellépésre hivatkozva.

A letartóztatásokat Mohammed bin Szalmán koronaherceg, a rijádi trón várományosa rendelte el, valószínűleg azért, hogy megerősítse jövőbeli pozícióit. A szaúdi korrupcióellenes harcot tehát inkább hatalmi leszámolásként lehet értelmezni.

Az orvost azóta is hivatalos vádemelés nélkül tartják fogva.

A családja szerint rendszeresen megkínozzák, fizikailag és érzelmileg is kikészült, és az összeomlás szélén áll.

Ezért arra kérik a washingtoni kormányt, hogy hivatalosan járjon közbe Válid Fitejhi szabadon engedése érdekében. 

Heather Ann Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője még vasárnap megerősítette, hogy a kettős állampolgárságú férfi valóban börtönben van Szaúd-Arábiában, és nagyon komolyan veszik a rossz bánásmóddal kapcsolatos híreket, de egyelőre a kínzást nem tudják hivatalosan megerősíteni.

Ugyanakkor a Válid Fitejhi-nek az amerikai külügy konzuli segítséget biztosít, és az ügyben már felvették a kapcsolatot a rijádi kormánnyal.

A fogva tartott orvos egyik barátja szombaton azt nyilatkozta a New York Times-nak: Fitejhi-t meztelenre vetkeztették, egy székhez kötözték, majd annyira megverték, hogy napokon át nem tudott a hátán aludni.Howard Cooper, a Fitejhi család ügyvédje - aki foglalkozik az orvos ügyével is - azt mondta a Fox-nak, hogy védencét jelenleg egy börtönkórházban tartják fogva.

Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró - akit 2018. október 2-án gyilkoltak meg hazája isztambuli konzulátusán - elsőként nyilatkozta nem sokkal a halála előtt, hogy Válid Fitejhi-et Szaúd-Arábiában bebörtönözték.

Ezt követően szerzett tudomást a család a fogvatartásról.