Folytatódnak a tüntetések Algériában, emiatt több millió migráns jöhet Európába

tüntetés, Algéria, 2019 március
Algerians participate in a protest rally against ailing President's bid for a fifth term in power, in the northeastern city of Annaba on March 3, 2019. - The demonstrations came a week after tens of thousands of people rallied in the North African state against 82-year-old Abdelaziz Bouteflika's decision to stand in the April 18 election. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét rengetegen vonultak az utcákra Algéria több városában, miután Abdelaziz Bouteflika elnök előző nap a kampányfőnöke révén benyújtotta a következő elnökválasztáshoz szükséges regisztrációs papírokat. Bouteflika ma egy olyan üzleti és katonai alapú kamarilla politika megtestesítője, amely a zsaroláson alapul, és a hatalom mindenáron való megtartása a célja. A rendszere miatt több millió fiatal költözhet Európába, főként Franciaországba. 
Vágólapra másolva!

A főváros, Algír mellett megmozdulásokat jelentettek Kuszantínából, Dzsidzselliből és Bejaiából is.

A zömében diákokból álló tüntetők közül többen polgári engedetlenséggel fenyegetőztek, és

A fővárosban biztonsági erőket küldtek az Algíri Egyetemhez.

A nap folyamán egy másik jelölt, az ellenzéki Abdelaziz Belaid bejelentette visszalépését.

Felszólította egyben a hatóságokat, legyenek nyitottak az emberek követeléseire, akik „egyetlen hangként” vonultak az utcára. Belaid a 2014-es választásokon a szavazatoknak kevesebb mint 4 százalékával a harmadik helyen végzett.

A hétfői demonstrációkra egy nappal az után került sor, hogy a jelenleg orvosi kezelés miatt

Svájcban tartózkodó elnök a kampányfőnöke, Abdel-Gáni Zaalan révén benyújtotta a regisztrációs papírokat, hogy jelöltként indulhasson a következő elnökválasztáson.

Ezzel megerősítette korábbi, nagyszabású tüntetéseket kirobbantó bejelentését, amely szerint versenybe száll ötödik elnöki mandátumáért.

Zaalan ugyanakkor átadta Bouteflika üzenetét, miszerint megválasztása esetén egy éven belül új választásokat fog kiírni, amelyen már nem fog indulni.

Bouteflika ígéretei közt szerepel egy új alkotmány, továbbá politikai, társadalmi, intézményi és gazdasági reformokat is kilátásba helyezett, ezek azonban – úgy tűnik –

egyelőre nem csillapították a kedélyeket.

Hétvégén már a Párizsban élő algériai migránsok is elkezdtek tüntetni.

A nagyszabású megmozdulások és a várható eredménytelenségük miatt ismét fennáll annak a veszélye, hogy

a fiatalok milliói megindulnak – egy jobb élet reményében – Európa felé.

Elsősorban Franciaországba mehetnek, de nem csak oda.

Az Algéria több városára kiterjedő tüntetéshullám az után robbant ki, hogy az észak-afrikai országot 1999 óta vezető államfő február 10-én bejelentette újraválasztási szándékát.

A 2011-es arab tavasz óta ezek voltak a legnagyobb kormányellenes tüntetések itt.

Az akkori demokratikus követeléseket reformok és fizetésemelések ígéretével csitították le, amelyekre az ország kőolaj- és földgázexportjából származó jövedelme adott fedezetet.

Ezek a bevételek azóta komoly mértékben csökkentek.

A választásokat április 18-ra tűzték ki.

Az algériai állami hírügynökség szerint a vasárnap éjféli határidő lejártáig 20-an adták be a jelöléshez szükséges regisztrációs papírokat.