Koszovó elismeréséről beszélt a szerb elnök egy interjúban

2019.03.04. 23:41

Koszovó lehetséges elismerésére utalt az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjúban hétfőn Aleksandar Vucic szerb államfő.

– Először kompromisszumra kell jutnunk. Nem ismerhetjük el Koszovó függetlenségét anélkül, hogy bármit kapnánk a másik féltől – foglalt állást az interjúban a szerb elnök.

– Biztos vagyok abban, hogy európai barátaink segítségével, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és más országok támogatásával meg tudjuk találni a megoldást – tette hozzá Vucic.

Koszovó egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától 2008-ban, csaknem 10 évvel a koszovói háború után, melyben több mint 13 ezer ember halt meg. Belgrád azóta sem hajlandó elismerni Koszovót független államként. A két országra nehezedő nemzetközi nyomás viszont nagy, miután mindkét ország euroatlanti integrációjának feltétele, hogy Belgrád és Pristina rendezze egymáshoz fűződő viszonyát.

A két ország közeledése egyelőre zsákutcába jutott, miután Pristina 100 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, és Belgrád nem hajlandó folytatni az uniós közvetítéssel folyó tárgyalásokat, míg Koszovó vissza nem vonja ezt az intézkedést.