Lehallgató készüléket találtak a legnépszerűbb ukrán elnökjelölt irodájánál

2019.03.04. 18:38

Lehallgatásra alkalmas berendezést találtak a jelenleg legnépszerűbb ukrán elnökjelölt, Volodmir Zelenszkij humorista kijevi választási irodája melletti épületen - hozta nyilvánosságra hétfőn Arszen Avakov belügyminiszter. Később az ukrán titkosszolgálat beismerte, hogy valóban lehallgatást végeztek a megadott címen, de azt tagadta, hogy a legnépszerűbb elnökjelölt lett volna a célszemély.

A rendőrséghez Zelenszkij egyik testőre fordult azzal, hogy az egyik szomszédos lakóház tetejére ismeretlenek gyanús eszközöket vittek fel. A rendőrség miután megtalálta az elektronikus eszközöket, nyomozást indított, valamint tájékoztatta az esetről az ügyészsége, és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) is.

Volodmir Zelenszkij, színész-humorista, az ukrán elnökválasztás jelenlegi legnépszerűbb jelöltje.Forrás: wikipédia

Anton Herascsenko parlamenti képviselő, az ukrán belügyminiszter, Avakov volt tanácsadója, aki gyakran szivárogtat ki bennfentes rendvédelmi információkat, a Facebookon azt írta, hogy a Zelenszkij irodájánál talált lehallgató berendezés olyan ami nem szerezhető be az interneten vagy a piacon, hanem csak az SZBU licence alapján árusítják operatív feladatokat ellátó szerveknek.

Herascsenko hozzátette, hogy ugyanilyen gyártású technikát használtak négy évvel ezelőtt Szerhij Csebotar volt belügyminiszter-helyettes törvénytelen lehallgatására is.

A Rejting közvélemény-kutató csoport legfrissebb, hétfőn közzétett felmérése szerint Zelenszkij jelentős fölénnyel vezeti az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáját.

A február 19. és 28. között 2500 felnőtt megkérdezésével végzett felmérés eredménye szerint azok közül, akik már eldöntötték, kire szavaznak a március 31-i elnökválasztáson, 25,1 százalék Zelenszkijt támogatja. Petro Porosenko hivatalban lévő elnökre 16,6 százalékuk, Julija Timosenkóra, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltjére pedig 16,2 százalékuk készül szavazni.

Később az SZBU közleményt tett közzé a Facebookon, amelyben elismerte, hogy valóban lehallgatást végzett az Ukrán Biztonsági Szolgálat a megadott címen, de hangsúlyozták,  hogy az nem volt összefüggésben egyetlen elnökjelölttel, illetve környezetével sem.