Megállapodott a német kormánykoalíció a terrorista migránsok állampolgárságának megvonása ügyében – jelentették be Berlinben. Visszamenőleg nem vonják meg a terroristák állampolgárságát, és abban az esetben sem, ha csak német állampolgársággal rendelkeznek. A kiskorú terroristák is megtarthatják az állampolgárságukat, illetve azok is, akik már visszatértek Németországba.

A belügyminiszter és az igazságügyi miniszter – Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa és a szociáldemokrata (SPD) Katharina Barley – vezetésével folytatott koalíciós egyeztetés eredménye szerint három feltétel teljesülése esetén vonhatják meg a terroristákól a német állampolgárságot.

Az első számú feltétel az, hogy az illető a német mellett más állampolgársággal is rendelkezzék, a második pedig, hogy felnőttkorú legyen. A megállapodás harmadik pontja értelmében a szabályozás alkotmányossági okok miatt nem lehet visszamenőleges, vagyis csak az új törvény hatályba lépése után elkövetett terrorista bűncselekményekre hivatkozva lehet megvonni a német állampolgárságot valakitől.

A szabályt olyan emberek esetében lehet majd alkalmazni, akikről bebizonyítják, hogy részt vettek terrorszervezet kötelékében külföldön végrehajtott harci cselekményekben.

A kormány megelőző, „prevenciós hatást” vár az új szabálytól – mondta a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Eleonore Petermann, a belügyminisztérium szóvivője, hozzátéve: egyértelmű, világos jelzés, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás mellett az állampolgárság elvesztése is fenyegeti mindazokat, akik terrorszervezethez csatlakoznak.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint Németországból az utóbbi években hozzávetőleg ezren távoztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz vagy más dzsihadista terrorszervezethez.

Nagyjából egyharmaduk tartózkodik ismét Németországban, és nagyobb szabású visszatérési hullám egyelőre nem mutatkozik. Ezeket a terroristákat a kormánypártok kompromisszuma alapján nem fenyegeti német állampolgárságuk elvesztése.