Trump: Gyászolják az alabamai tornádó halálos áldozatait

Beauregard, 2019. március 4.
Egy otthon romjai az Alabama állambeli Beauregardban 2019. március 4-én, miután tornádó pusztított az állam délkeleti részében. Legalább huszonhárom ember életét vesztette, több mint negyven pedig megsérült.
MTI/AP/David Goldm
Beauregard, 2019. március 4. Egy otthon romjai az Alabama állambeli Beauregardban 2019. március 4-én, miután tornádó pusztított az állam délkeleti részében. Legalább huszonhárom ember életét vesztette, több mint negyven pedig megsérült. MTI/AP/David Goldman
Vágólapra másolva!
Az amerikai nemzet gyászolja az alabamai tornádó 23 halálos áldozatát - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban.
Vágólapra másolva!

– Szeretetünket és imádságainkat küldjük Alabama rendkívüli lakóinak – fogalmazott az elnök, aki egy dél-dakotai egyetemi futballcsapat kitüntetési ünnepségén mondott beszédet.

Donald Trump elmondta: hétfőn reggel telefonon egyeztetett Kay Ivey alabamai kormányzóval, és megígérte, hogy a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) "minden tőle telhetőt megtesz" a természeti katasztrófa utáni károk elhárításáért, a települések helyreállításáért.

Az elnök már vasárnapról hétfőre virradó éjjel Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését, szólva egyúttal azon aggodalmáról is, hogy újabb tornádók és viharok várhatóak.

Még mindig kutatnak az eltűntek után

A déli államot sújtó vasárnapi tornádó egy erőteljes viharzóna része volt, amely végigsöpört Florida, Georgia és Dél-Karolina egyes vidékein is.

Halálos áldozatokról jelentések egyelőre csak Alabamából érkeztek,

ahol még mindig kutatnak eltűntek után.

Danny Allen családi fényképet mutat barátai házának romjai között kutatva az Alabama állambeli Beauregardban Forrás: MTI/AP/David Goldman

Crystal Pal-Buchanan, a FEMA szóvivője bejelentette: kapcsolattartót neveztek ki az alabamai és a georgiai kárelhárítás koordinálására, és a katasztrófa-elhárítási hivatal máris tíz-tíz fős mentőcsoportot küldött a két tagállam megsegítésére.

Mintha egy késsel lekaszaboltak volna mindent

Alabamában a fővároshoz közeli Beauregardra és a Lee megyei Tuskegee, Auburn, Opelika városkákra csapott le a fergeteg,

ezeken a településeken alig maradt ép ház.

A hétfőn drónokkal készített felvételeken iszonyatos pusztításokat rögzítettek.

Egy otthon romjai az Alabama állambeli Beauregardban Forrás: MTI/AP/David Goldman

A megye seriffje hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: "a pusztítás hihetetlen, olyan, mintha valaki egy óriási késsel a föld színéig lekaszabolt volna mindent"

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerint 2013 májusa óta - amikor Oklahomában pusztított forgószél - a vasárnapi, alabamai volt a legtöbb halálos áldozatot követelő tornádó.